НОВИНИ

Днес е последният ден, в който можем да сменим общопрактикуващия си лекар

Следващата възможност е в периода от 1 до 30 юни

пациентите починал личен лекар сами намерят друг
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 29.12.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е последният ден, в който всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар, могат да го направят. Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е в периода от 1 до 30 юни.

За целта е необходимо да попълнят формуляр за постоянен избор, който да предоставят на новоизбрания от тях общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg.

Националната здравноосигурителна каса предоставя и възможност смяната на общопрактикуващ лекар да става онлайн. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“.

Не е необходимо здравноосигурените да уведомяват за смяната на своя общопрактикуващ лекар предходния лекар, тъй като това се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса.

Предвидена е възможност информация за общопрактикуващите лекари от всички здравни райони да се получи и по телефон, като контактите на всички РЗОК са публикувани на сайта на НЗОК в меню „Контакти“.

За временно пребиваващите за повече от един месец, но не по-дълго от пет, извън района, където е избран постоянен личен лекар, здрвноосигурените могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта трябва да се попълни регистрационна форма за временен избор. След изтичане на срока здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст в случаите на коронавирус за последното денонощие
Ръст в случаите на коронавирус за последното денонощие
Австрийският скиор Марко Шварц приключи сезона в преждевременно
Австрийският скиор Марко Шварц приключи сезона в преждевременно