НОВИНИ

Днес на Евро 2020: Англия срещу Дания

Фенове на Англия английски национален отбор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 07.07.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Англия или Дания? Един от двата отбора ще ликува след последния съдийски сигнал тази вечер на „Уембли“. Вторият полуфинал на Евро 2020 стартира в 22.00 часа и ще можете да го наблюдавате в спортната секция на bntnews.bg.

Първият финалист вече е ясен. Италия ще спори за трофея в неделя, 11 юли, след като отстрани с дузпи Испания.

Англия започна турнира с победа над вицешампиона – Хърватия (1:0), но футболът, който „трите лъва“ показаха е този мач не беше от най-вдъхновяващите. Последваха срещи с Шотландия и Чехия. В плейофната фаза играчите на Гарет Саутгейт победиха Германия (2:0) и Украйна (4:0). Дания от своя страна премина през Уелс (4:0) и Чехия (2:1) във фазата на елиминациите, за да си осигури полуфинален двубой.

В исторически план Англия и Дания са се срещали 14 пъти помежду си, като 4 от тях са били приятелски. „Трите лъва“ са записали седем победи, докато на сметката си Дания има четири успеха. Последната среща на двата състава беше в рамките на турнира Лига на нациите през октомври 2020. Тогава датчаните се наложиха с 1:0, благодарение на попадение от дузпа на Кристиан Ериксен.

Двата отбора ще влязат в мача без здравословни проблеми. При англичаните под въпрос е само Букайо Сака, който пропусна предишния двубой заради травма. Все още не е ясно, дали халфът на Арсенал ще е готов напълно за срещата на „Уембли“.

При датчаните кадрови проблеми няма. Единственото име, което е извън състава, е това на Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест още в първия мач на отбора на Евро 2020 срещу Финландия (0:1).

„Гледайки световните футболни финали у дома, чувствах, че безгранично искам отново да бъда част от това и този отбор. Това беше основната ми цел в началото на сезона. Да се върна в тима на Англия и да участвам. Щастлив съм, че съм тук сега. Гарет Саутгейт ми се довери и аз трябва да отвърна по най-добрия начин на това доверие“, заяви Люк Шоу.

От другия лагер, този на Дания, Хенрик Ларсен сподели: „Изминаха 29 години, откакто станахме европейски шампиони. Дания някак стои встрани от погледите, но на всеки четири години, когато дойде време за Европейско първенство и ние отново се превръщаме в център на вниманието. Но този отбор сега, най-накрая ни позволи отново да празнуваме подобаващо.“

Статистиката сочи, че Дания има загубени само три от последните си 17 срещи. Важен факт за защитата на "трите лъва" е, че все още няма допуснат гол на Евро 2020.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха президента на Хаити в личната му резиденция
Убиха президента на Хаити в личната му резиденция
Осигуряват достъпна среда за хора с увреждания в 46 сгради
Осигуряват достъпна среда за хора с увреждания в 46 сгради