НОВИНИ

Дни след авиоинцидента край "Граф Игнатиево" политическите коментари не стихват (ОБЗОР)

версиите авиоинцидента човешка грешка техническа неизправност неправилно зададена команда
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 16.09.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Първи коментар на президента Румен Радев след авиокатастрофата в "Граф Игнатиево". Той призова "политически спекуланти и самозвани експерти" да не коментират тежкия инцидент, защото манипулират общественото мнение. Държавният глава и единият от председателите на ДПС Делян Пеевски отново влязоха в задочен спор по повод исканите от Пеевски оставки на командващите ВВС.

Президент и премиер отново изказаха своите съболезнования към семействата, близките и колегите на загиналите военни пилоти.

"Огромна загуба за всички нас и за българските ВВС", каза президентът Румен Радев.

"Повярвайте, че и за тях е много сериозен шок. Там присъстваха и техни курсанти и си представете и те какво са изпитали. Разбира се, най-голямата загуба е за близките и роднините", добави служебният премиер Димитър Главчев.

Президент и премиер са единодушни и в това, че не друг, а разследващите трябва да установят какво точно се е случило по време на фаталния полет и каква е причината самолета да катастрофира.

"Но искам да призова медиите - да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата. Да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия и тогава да се спекулира, тогава да се коментира", коментира президентът.

"В момента има досъдебни производства. Тече следствие, ще се произнесат. Чух, че може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. "черна кутия", не е точен терминът, но всички знаем така е добила гражданственост. И тя ще хвърли и допълнителна светлина", коментира Главчев.

Според държавния глава да се изграждат заключения на базата на част от обстоятелствата, без да са ясни детайлите не е редно.

"Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може в момента да доведе до някакви реални достоверни заключения какво точно се е случило. Изключително много фактори трябва да се анализират и аз съм сигурен, че те ще бъдат анализирани", каза президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че решението за авиошоуто е внесено в правителството от бившия военен министър Тодор Тагарев и началника на отбраната Емил Ефтимов през февруари, а подготовката на двамата загинали пилоти била много добра.

"Тези хора са имали един добър нальот, най-опитният летец, майор Димитров, който е един от най-опитните на L-39 и имат солиден брой зони сложен пилотаж по това упражнение. Какво и как точно е станало ще установява комисията", обясни държавният глава.

Настоящият секретар по сигурността и отбраната на президента и бивш военен министър Димитър Стоянов коментира, че катастрофиралият самолет L-39 e бил модернизиран скоро.

"Той е минал капитално-възстановителен ремонт. И само преди три месеца се е върнал в България. Договорът за ремонт и възстановяване на летателната годност на L-39 съм го подписал като служебен министър ноември месец. Това е рамковото споразумение, а конкретно за този самолет, с който се реализира инцидентът декември 2022 година", обясни бившият военен министър Димитър Стоянов.

Президентът Радев коментира и поисканите от единия от председателите на ДПС - Делян Пеевски, оставки на част от командирите във Военновъздушните сили.

"Да, чух, че и бившият президент Плевнелиев, аз не коментирам бивши държавни глави. Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото е дал ген. Петров, ген. Русев, а не за своя бизнес. Когато Пеевски и Пленелиев рискуват живота си толкова за България, колкото ген. Петров и ген. Русев, нека да им искат оставките", коментира Румен Радев.

Отговорът не закъсня. В съобщение до медиите, разпространено от пресцентъра на ДПС, Делян Пеевски заявява, че Румен Радев се опитва да прехвърли проблема от болната глава на здравата и допълва, че най-малкото, което президентът трябва да направи, е да замълчи.

По темата работиха: Иво Никодимов, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червената линия на едно липсващо знаме - искри по оста Скопие - България
Червената линия на едно липсващо знаме - искри по оста Скопие - България
Янаки Милев обърна Марсело Аревало и осигури победата на България срещу Ел Салвадор
Янаки Милев обърна Марсело Аревало и осигури победата на България срещу Ел Салвадор