НОВИНИ

Добряк, легенда, преборил рака и бивш банкер – хората зад успеха на Италия

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
16:20, 05.07.2021
Чете се за: 10:55 мин.
Спорт
Роберто Манчини
Слушай новината

Легенда на Рома, най-добър приятел, преборил рака, и бивш банкер с 4830 варианта за разиграване на статични положения. Това са хората, които помагат на Роберто Манчини на Евро 2020. Каква е тайната им? Преценете сами.

Най-добрият приятел, победил рака

Тече допълнителното време на мача срещу Австрия на 1/8-финалите на Евро 2020. Диагоналният пас намира Федерико Киеза на далечната греда. Играчът на Ювентус укроти топката великолепно и откри резултата. Треньорската скамейка на националния отбор на Италия избухва от емоции, но вниманието на всички е приковано от Джанлука Виали и Роберто Манчини. Двамата най-добри приятели отново са заедно.

Манчини и Виали са много близки още от времето, в което се състезаваха за Сампдория. В интервю за Sky Sports Джанлука Виали разказва колко добре са се допълвали двамата на терена.

„Понякога можех да се отдръпна в дълбочина, а той да остане и да играе като класически нападател. Понякога ставаше обратното. Никога не сме тренирали това специално. С Роберто имахме особено разбирателство. Когато в последната нощ преди битка спите под един покрив, тогава заедно преживявате и радост, и мъка, тогава заедно се справяте с мисията и сте на една и съща възраст. Възможно ли е да не станете приятели“ – разкри преди време самият Виали.

Почти 40-годишно приятелство.

През 2018 година Джанлука Виали трябваше да се бори с коварна болест - рак на панкреаса. При това за втори път в своя живот. Преминал през нов курс на химиотерапия, справил се с всички съпътстващи проблеми. Но този път още по-трудно.

„Не съм се чувствал никога толкова зле. Все едно не бях аз. Пустота, изтощение, липса на капчица вяра в позитивния изход. Често плаках. Исках да изляза на разходка, но след няколко крачки се отказвах. Беше толкова тежко, че се предадох“, спомня си онези дни Джанлука Виали.

Мощният и добре сложен някога футболист губи 16 килограма, но не искал неговите приятели да се притесняват, затова носел по няколко чифта дрехи едни върху други, за да изглежда по-добре.

Той обаче не възприема рака като враг, с който трябва да се бори. Виали смятал болестта за нежелан спътник в своя живот и се надявал, че ще дойде време, в което той-ракът просто ще се откаже.

В действителност Джанлука Виали днес е считан за символ на любовта към футбола. Като такъв той е в треньорския щаб на своя приятел.

През ноември асистентът на Манчини Габриеле (Леле) Ориали не беше на линия за мача от Лигата на нациите срещу Полша. За сметка на това Виали седна на треньорската скамейка след 17 години. Когато топката излезе в аут близо до него, той я хвана с ръце и я целуна, преди да я върне на футболиста. Това беше жест на благодарност и любов към футбола. Защото точно футболът подари на Джанлука Виали приятелите, кариерата и смисъла на живота.

Габриеле Ориали също е един от специалистите, които стоят много близо до селекционера на "Скуадра адзура". Но непознатите лица са други...

Добрякът, който спасява от самота

Освен Джанлука Виали в треньорския щаб на Роберто Манчини присъства още един негов приятел от времето, прекарано в Сампдория – Алберико Евани. Специалистът работи в структурите на националния отбор на Италия вече 11 години. Кико, както го наричат още от времето в Милан като играч, започва с юношеския национален тим.

Роберто Манчини вече веднъж е канил Евани в своя щаб. Това се случва през 2002 година, когато италианският треньор поема Лацио. Но Алберико тогава води младежкия състав на Милан и отказва поканата. През 2007 година този отбор печели шампионата в соята възрастова група.

В отбора му обаче има необщително и много срамежливо момче – такъв е бил и самият Кико след смъртта на баща си. Оказва се, че детето е сираче, а родителите му умират след свръхдоза с наркотици. Момчето преживява тежко случващото се, особено в тийнейджърска възраст, затова и често вършел нередни дела.

Когато разбрал какво преживява футболистът, Кико го кани в дома си на вечерята със своето семейство за Коледа. Момчето не става голям футболист, но негови роднини в последствие изпращат до Евани писмо, в което благодарят за стореното от него. Момчето тръгва по правия път, става мъж, а Кико пази писмото до днес, считайки това за най-голямата си победа.

Легенда на Рома

В треньорския щаб на Роберто Манчини от март 2021 година е бившият капитан на Рома Даниеле де Роси, който отговаря за техниката на футболистите. Според специалистите това е първата важна крачка на Де Роси по пътя към самостоятелна кариера. Договорът му изтича с края на Евро 2020.

Интересен ход от страна на Манчини, който се надява присъствието на звездата на Рома да допринесе и за гладиаторския дух в състава.

Бившият банкер с 4350 варианта за разигравания на статични ситуации

В мача от 3-ия кръг на груповия етап с Уелс националният отбор на Италия победи с 1:0. Единственото попадение реализира полузащитникът на Атланта Матео Песина след хитро разиграване при изпълнение на фаул.

Алесандро Бастони и Леонардо Бонучи преднамерено са в положение на засада и отвличат вниманието на вратаря Дани Уорд. Всички останали играчи са в пасивна позиция. След сигнала на съдията Песина започва своето движение в наказателното поле по начин, по който пред него да няма нито един съперников футболист. Марко Верати възнаграждава полузащитника с голов пас, за да може той да завърши статичната ситуация по блестящ начин.

„Той винаги изпращаше играча да бяга между първия защитник в полето и стената. И тук се случи точно така“, спомня си бившият треньор на Каляри Валтер Дзенга, разглеждайки въпросната ситуация.

Но кой е този човек, който показва на футболистите как да „измамят“ защитата при статичните положения?

66-годишният Джани Вио е бивш банкер, но именно в неговата глава се раждат тези прекрасни заучени ситуации. Пътищата му се пресичат дори с Маурицио Сари. Бившият треньор на Наполи и Челси заяви себе си в Емполи, където става известен със своята книжчица с 33 варианта за разиграване на стандартни положения. Вио също започва от най-ниско ниво, но превръща статичните положения в своя запазена марка. Според Джеймс Хорнкасл от The Athletic, Джани Вио има поне 4830 варианта за тези положения.

Бившият банкер се вглъбява в този аспект от играта и заедно с Александро Тетаманци през 2004 година издава книга „Тези допълнителни 30%“ („That Extra 30 Per Cent“).

„Именно няколко стандартни положения могат да увеличат обшия брой попадения през сезона. Все едно да имаш още един нападател“, обяснява Вио.

По-късно (през 2005 година) тази книга се оказва на бюрото на Валтер Дзенга, който в този момент е треньор на Цървена звезда. Той се впечатлява от написаното и кани Вио на работа. По-късно Дзенга разказва, че когато за първи път е поканен от Катания в Серия А и е бил попитан кой иска да вземе със себе си, отговорът бил категоричен – Джани Вио. Именно в Катания, благодарение на статичните положения, отборът отбелязва 17 от общо 44 попадения (38,6%).

Геният на Джани Вио има реално измерение. По време на мача от Лигата на нациите миналия септември срещу Босна и Херцеговина. Докато Инсиние се готви за изпълнение на фаул, италианците започват да построяват две стени от играчи зад тази на съперника. След това те се връщат в редовна позиция, подмамващи защитниците на Босна.

И ако Италия го направи, и спечели трофея, то тогава ще трябва да благодари и на бившия банкер. Но не само на него, защото треньорският екип на Роберто Манчини е невероятна симбиоза между дух, опит и професионализъм. А до края на приказката, наречена „Евро 2020“ остават само две крачки…

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи се за осигуряване на забавени плащания за ремонта на АМ „Тракия“
Работи се за осигуряване на забавени плащания за ремонта на АМ „Тракия“
БЕХ за "Булгартрансгаз": Това е независим преносен оператор
БЕХ за "Булгартрансгаз": Това е независим преносен оператор