НОВИНИ

"Досиетата Юбер" - лобистки скандал замеси имената на водещи политици в Европа, сред които и Еманюел Макрон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:38, 11.07.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Лобистки скандал на световно ниво гръмна след поредното изтичане на масив от документи. Те разкриват как водещи политици са помагали тайно на американската компания Юбер да разшири дейността си и да избегне правосъдие. Сред най-ярките имена, замесени в скандала, са президентът на Франция Еманюел Макрон и на бившия еврокомисар по телекомуникации - нидерландката Нели Крус.

124 000 записа, 83 000 имейла и 1000 файла, които обхващат периода 2013 - 2017 година, показват недалновидни практики и откровено заобикаляне на закона.

"Казньов ще се увери, че такситата ще останат спокойни и следващата седмица ще събере всички, за да подготви реформата и да внесат поправки в закона. Каз прие сделката".

Един от хилядите документи - в случая есемес, изтекли към световни медии и обработени от Международния консорциум на разследващи журналисти. Той е от Еманюел Макрон, тогава министър на икономиката, към един от основателите на Юбер - Травис Каланик, а Бернар Казньов е бивш премиер на Франция. Изтеклият масив излага на показ съмнителните етични практики, чрез които Юбер разширява бизнеса си. За петгодишния период, за който се отнасят документите, компанията се опитва да наложи таксиметровата си услуга, дори това да е в нарушение на местните закони и разпоредби. В много държави такситата организират масови протести, стига се до безредици. Изтеклият масив показва как Юбер е ухажвал премиери, президенти, олигарси, за да получи одобрение и подкрепа, като за целта са били отпускани по 90 милиона долара годишно. Реакцията не закъсня. Опозицията с остри критики към президента Еманюел Макрон.

"Истина е, че е имало тясно сътрудничество между държавния глава - бивш министър на икономиката, и представители на Юбер. Очевидно - това e проблем", каза Ерик Кокерел, председател на парламентарната комисия по финанси.

От Елисейския дворец не отрекоха комуникацията между управниците на Юбер и Макрон, но заявиха, че тя е била част от "дълбоката промяна в сектора на услугите", като тя предполагала и "премахване на някои административни пречки". Европейската комисия е изпратила писмо с искане за обяснения до бившия еврокомисар по телекомуникациите и зам.-председател на Еврокомисията Нели Крус по повод разкрития на европейски медии, че по времето, когато е била в Еврокомисията е лобирала за компанията Юбер, на която по-късно става съветник.

"Мисля, че не е редно, защото тя нарушава правилата за еврокомисари, и защото лобира за определен бизнес, когато току-що е заела публична длъжност в Комисията. Това е лошо! Неофициално те я поискала разрешение, не го е получила, но въпреки това е продължила да лобира", заяви Роми Ван Дер Бург, журналист.

Сегашното ръководство на Юбер заяви, че "миналото поведение на фирмата не съответства с настоящите ѝ ценности" и днес това е "различна компания".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа е убеден в класирането на Лудогорец напред в Шампионската лига
Анте Шимунджа е убеден в класирането на Лудогорец напред в Шампионската лига
Автогол в добавеното време донесе победата на Славия срещу Спартак Варна
Автогол в добавеното време донесе победата на Славия срещу Спартак Варна