НОВИНИ

За проблем със софтуера за отстъпката за горивата сигнализират от бензиностанции

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 11.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Три дни след влизането в сила на държавната отстъпка от 25 ст. за горивата, собственици на бензиностанции в региона на Велико Търново, се оплакаха от проблеми при прилагането й. Най-сериозното притеснение е, че има проблеми със софтуера. Те не само забавят работата и отказват клиентите, но предизвиква и опасения, че няма да получат в законовия срок, парите от отстъпката, които вече начисляват.

Марин Песаров управлява малка бензиностанция в Горна Оряховица. Казва, че от събота до днес софтуерът, с който отчитат начислената отстъпка от 25 ст. няколко пъти създавал проблеми при въвеждането на регистрационните номера на автомобилите, което е задължително при подаването на документите към НАП.

"Появиха се проблеми със зареждането на природния газ. Тази бележка, която не изписва номера на автомобила, ние не можем да я запишем в протокола, за да си получим обратно отстъпката, която клиента, така или иначе не я е заплатил", разказва Марин Песаров, собственик на бензиностанция.

От НАП не отговориха на запитване на БНТ, каква е причината за софтуерния проблем и дали бележките, на които не са отразени регистрационните номера на автомобилите, ще бъдат признати. Друг проблем тук е, че за да обслужват бързо клиентите си по новата мярка се наложило да назначат още един служител, при това без да е ясно какво ще се случи когато парите по програмата свършат.

"Трябва още един човек да назначим на работа, който да се занимава специално с попълването на данните на автомобила в офиса. Другият проблем, който ще бъде, е когато свършат парите, които са гласувани от бюджета. Нямаме яснота до кога ще можем да ги ползваме и това, че са свършили парите от бюджета. Има известен риск, защото ние, в някои случаи не получаваме пълната сума, не можем да я докладваме в данъчната декларация към НАП, своевременно тази отстъпка излиза от нашия джоб", казва разказва Марин Песаров.

В студиото на "Денят започва" председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви, че регламентът за прилагане на мярката е възможно най- опростения и ефективен за всички страни.

"Т.е. не се налагат никакви промени в електронните системи с фискална памет от една страна, от друга страна няма тази тежка работа, която беше предвидена в първоначалната версия на схемата, т.е. да се взима личната карта на човек, да се въвежда личната карта на човека, нещо, което много щеше да затрудни ситуацията. Това, което сега се прави е нещо много простичко", смята Бенчев.

Светослав Бенчев заяви още, че държавната отстъпка за горивата ще продължи най-много шест месеца.

"Важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива, които ги виждаме и се надяваме те да останат до края на месеца. Нека да видим пазарите. Ако тенденциите вървят надолу, няма причина и при нас да не се усети на колонките", казва той.

От Българската петролна и газова асоциация мярката посочиха, че мярката е добра, а цените на горивата у нас все още са най-ниски спрямо другите държави в Европейския съюз.

Мирела Дончева/Даниел Гачков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец пристигна в Подгорица за реванша със Сутиеска в Шампионската лига
Лудогорец пристигна в Подгорица за реванша със Сутиеска в Шампионската лига
Започна съдебната битка между УЕФА и Суперлигата
Започна съдебната битка между УЕФА и Суперлигата