НОВИНИ

Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса - ниско, показва изследване за "Здравен барометър"

болница коридор
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 13.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса - ниско. Това показва изследване, направено от „Галъп интернешънъл“ за гражданската инициатива „Здравен барометър“.

Над 75 на сто от запитаните отговарят, че имат доверие на личния си лекар, докато 16,2% казват, че нямат, каза Първан Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл”. Над половината - 53,6% от запитаните, нямат доверие на здравната каса, 29,3% посочват, че имат доверие на Касата, а 17,1% не могат да отговорят.

Над 70% от запитаните знаят какъв е размерът на здравната вноска, който плащат, 20,2% не знаят, а 8,3% не могат да отговорят. Според 42,5% от участниците в изследването размерът на здравната вноска е нормална, 37,3% отговарят, че размерът ѝ е висок, а 3,8% посочват, че е нисък. 2% от запитаните посочват, че не плащат здравна вноска. Половината от участниците не изразяват готовност да плащат повече за здраве, дори и това да подобри здравеопазването в страната, показва още изследването.

Най-добре би било здравната вноска да е предназначена само за лично ползване според 60,2% от запитаните, 19,6% казват, че здравната вноска трябва да отива в солидарен фонд, а 20,2% не могат да преценят.

От запитаните 53,3% казват, че знаят какво им се полага, щом са здравноосигурени, но 42,1 % от участниците в изследването не ходят на профилактичния преглед, който им се полага всяка година. Близо 50% не посещават и профилактичните прегледи, които работодателят им организира. Сами заплащат профилактичните си прегледи 24,2% от запитаните.

Повече от 70% от запитаните казват, че в последните три години не им се е налагало да плащат допълнително за нещо, което смятат, че е излишно. Близо 75% казват, че през последните три години не им е поискан „рушвет“, а над 80% посочват, че не им се е налагало да подписват документи за нещо, например престой, а всъщност да им е извършвана някаква процедура.

Изследването е извършено в периода 7 - 14 ноември 2023 г., сред 806 души чрез лични стандартизирани интервюта „лице в лице“, като 1% от извадката отговаря на близо на 55 000 души. Данните бяха представени по време на форум, посветен на финансирането на здравеопазването, организиран от „Здравен барометър“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СК по художествена гимнастика "Илиана" навършва днес 30 години
СК по художествена гимнастика "Илиана" навършва днес 30 години
ФК Хебър Пазарджик организира благотворителен турнир с цел набиране на средства за подпомагането на клуба
ФК Хебър Пазарджик организира благотворителен турнир с цел набиране на средства за подпомагането на клуба