НОВИНИ

Ефект на затварянето: Плажовете на филипински остров са по-чисти

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:50, 02.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Филипинският остров Боракай е известен с красивата си природа. Големият брой туристи му носи приходи, но и вреда на околната му среда.

Това е брегът на популярния филипински остров Боракай. За един от местните екскурзоводи той никога не е бил по-чист, а водата по-прозрачна. Това важи за 23-годишния Самуел Гарилао.

Той е израснал на тази популярна туристическа дестинация. Гарилао е свикнал да вижда района пълен с посетители. Ситуацията обаче се променя със затворените граници и ограниченията за пътувания във връзка с пандемията от коронавирус. Боракай сякаш се съживявя.

"Когато локдаунът влезе в сила, имаше по-малко боклуци, защото не идваха туристи. Местните жители на Боракай решиха да се възползват и да почистят крайбрежието", заяви Самуел Гарилао, екскурзовод на остров Боракай.

През април 2018 година филипинският президент Родриго Дутерте нареди шестмесечно затваряне на Боракай заради натрупания боклук на тропическия остров. На следващата година Боракай привлече 2 милиона туристи и спечели 1 милиард долара приходи. Но околната среда отново пострада.

Наложеният локдаун заради COVID-19 е повлиял благотворно на морския свят.

"Морският свят се завръща. Забелязахме завръщането на китови акули, малки акули и морски костенурки, някои започнаха да гнездят в северната част на Боракай. Така че това са някои положителни ефекти от затварянето. Околната среда е в състояние да се регенерира по естествен път", допълни Нативидад Бернардино, мениджър на група за рехабилитация на Боракай.

През октомври правителството в Манила разреши възобновяването на местния туризъм заради тенденцията за намаляване на случаите на коронавирус в страната. Властите обаче изчакват с отварянето за чужденци заради заплахата от варианта Омикрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов даде прогнозите си за 2022 г.
Бербатов даде прогнозите си за 2022 г.
Дерозан донесе втори пореден успех на Чикаго със сирената
Дерозан донесе втори пореден успех на Чикаго със сирената