НОВИНИ

ЕИБ отпуска 400 млн. евро за Украйна

киев отново обстрел нощ
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:57, 14.07.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Държавите членки на ЕС обещаха над 400 милиона евро за фонда на ЕИБ в подкрепа на Украйна, съобщи "Румъния Джърнал".

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и министрите на 16 държави от ЕС днес подписаха споразумение в подкрепа на програмата на Украйна за възстановяване и реконструкция. Обявен през пролетта на 2023 г. като част от по-голяма инициатива ЕС за Украйна, фондът EU4U на ЕИБ ще помогне за бързо увеличаване на подкрепата за най-спешните инфраструктурни нужди на Украйна и ще поддържа икономиката.

Страните членки, които обявяват намерението си да дадат принос във Фонда, включват Франция (100 милиона евро), Ирландия (7 милиона евро), Италия (100 милиона евро, обявено през април), Латвия (7 милиона евро), Литва (10 милиона евро) , Люксембург (1,3 милиона евро), Полша (25 милиона евро), Словакия (5 милиона евро), Испания (до 70 милиона евро) и Холандия (52 милиона евро). Освен това редица държави-членки потвърдиха подкрепата си и намерението си да дадат вноски във фонда, като сумите предстои да бъдат финализирани. Сред тях са Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция. Очаква се размерът на фонда да нарасне допълнително с бъдещи ангажименти.

Фондът ще позволи на банката на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна и ще служи като временно решение, докато не станат налични по-дългосрочни мерки на блока.

Фондът ще улесни разгръщането както на проекти в публичния, така и в частния сектор, с основен фокус върху общинската инфраструктура като училища и болници, транспортни мрежи, съоръжения за пречистване на вода и отпадни води, капацитет за цифрова и киберсигурност и подобрен достъп до финансиране за украинските предприемачи.

ЕИБ предложи незабавна помощ на Украйна веднага след избухването на войната, изплащайки 1,7 милиарда евро финансиране през 2022 г., за да помогне за финансирането на спешни ремонти на инфраструктурата на страната, опустошена от руските бомбардировки. Банката на ЕС също предостави кредитна линия от 4 милиарда евро в подкрепа на интеграцията на бежанци от Украйна в страните от ЕС. Чрез инициативата „ЕС за Украйна“ и нейния фонд Банката продължава да се ангажира да засили дейностите си в Украйна в съответствие с мандата, даден от лидерите на ЕС и в тясно сътрудничество с Европейската комисия, Европейския парламент, държавите-членки на ЕС и международните партньори.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер каза: „Предвид големия мащаб на нуждите в Украйна, международната общност има финансов императив да предостави допълнителна подкрепа за незабавни нужди и възстановяване. Дълбоко съм благодарен на държавите-членки на ЕС, които вече са поели ангажименти към Фонда ЕС за Украйна на ЕИБ, както и на всички онези, които изразиха своята подкрепа днес. Тези и бъдещи обещания ще помогнат на икономиката на Украйна и нейната твърда съпротива срещу руската инвазия. Подкрепата, изразена днес, също ще помогне да се проправи пътя за членството на страната в ЕС. Възстановявали сме и преди и в знак на солидарност с Украйна и нашите колеги от ЕС и международни партньори, ще възстановим отново!“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва с шестима гимнастици на Европейския младежки фестивал в Марибор
България ще участва с шестима гимнастици на Европейския младежки фестивал в Марибор
МОН и бизнесът ще работят заедно за кариерното ориентиране на учениците
МОН и бизнесът ще работят заедно за кариерното ориентиране на учениците