НОВИНИ

ЕК: България не е заинтересована от прилагането на Плана за справедлив преход

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:35, 21.03.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
европейската комисия време отговорни решения северна македония
Слушай новината

Правителството на България е информирало ЕК, че не е заинтересовано от прилагането на Плана за справедлив преход тази година. Това каза в Брюксел еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

По Плана страната ни би могла да се възползва от финансиране в размер на 1,3 милиарда евро, като по-голямата част от средствата са предназначени за проекти в трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще са сред най-засегнатите от прехода към неутралност на климата.

Комисар Ферейра представи проектите за тази година по Инструмента за техническа подкрепа на държавите членки, който подкрепя реформи, свързани със зеления преход и осъществяването на плановете за възстановяване и устойчивост.

Тази година България получава помощ по 13 проекта чрез Инструмента за техническа помощ.

Страната ни е поискала и помощ при подготовката на Плана за справедлив преход, но е информирала Брюксел, че не е заинтересована от започване на прилагането му.

Комисар Ферейра коментира, че България е сред страните от ЕС, в които интензивността на въглеродно замърсяване на единица продукт е изключително висока - три пъти над средната в Евросъюза. Според нея преходът се случва и затварянето на някои дейности е естествен процес.

Тя коментира, че повечето държави смятат, че е по-добре да се използват евросредства в регионите, където трябва да се осъществи преход. С евросредствата могат да се осигурят курсове за преквалификация на работниците в отпадащите дейности и в тези райони на бизнеси, насочени към бъдещето.

"Следим ситуацията и очакваме развитие на проектите по Плана от страна на българското правителство", каза Ферейра.

В края на миналата година еврокомисарят предупреди, че е притеснена от забавянето на българските проекти по Фонда за справедлив преход.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маурисио Почетино е готов да се завърне към треньорската професия през лятото
Маурисио Почетино е готов да се завърне към треньорската професия през лятото
Публикуваха шокиращ доклад за лондонската полиция
Публикуваха шокиращ доклад за лондонската полиция