Европейската комисия одобри вписването на "Търновски суджук" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Продуктът "Търновски суджук" се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма, посочват от ЕК.
През 1954 г. в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден "Търновски суджук".
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.
С включването на търновския суджук в регистъра България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, посочват от Министерство на земеделието.
Това е седмата храна, регистрирана от България.
Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта.
Заедно с ХТСХ "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. Останалите продукти са:
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube