НОВИНИ

ЕК: Туристическият сезон няма да бъде като предишните, трябва да се съобразяваме с много ограничения

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 13.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
Политика

Европейската комисия престави препоръки за координирано и постепенно отваряне на границите в Евросъюза преди началото на летния сезон и съвети съм държавите, свързани с туристическите услуги.

ЕК се опитва да даде надежда, че туристически сезон това лято ще има, макар че той няма да бъде какъвто беше миналата година, например.

Всяка държава ще прецени сама кога да премахне граничния контрол. Един от важните въпроси за туристическия бранш е дали пътуващите могат да бъдат поставяни под карантина. Това също е в правомощията на отделните държави, Брюксел няма категоричен отговор. Еврокомисията се надява това да не е необходимо, ако се прилагат сходни мерки.

Позицията на Брюксел за така наречените коронапаспорти, за които някои държави като Гърция
настояват, е, че няма научни доказателства, че те са полезни.

Европейската комисия препоръчва отварянето на границите да става на фази.

Илва Йохансон - еврокомисар по въпросите на вътрешните работи: В различните фази има различни изисквания и препоръки, които ние трябва да спазваме, като например дали и къде да се носят маски или колко метра да е социалната дистанция между пътуващите или гостите в ресторантите. Когато започнем да пътуваме, трябва да се съобразяваме с това, че има различия в държавите и те са оправдани.

Брюксел не дава отговор откога ще можем да пътуваме свободно в целия Евросъюз.

Адина Валеан - еврокомисар по транспорта:Във първата фаза, която се надяваме да започне скоро, държавите членки могат да премахват граничния контрол поспепенно. Идеално би било, ако това стане в целия ЕС, но ако не е възможно, първо би трябвало да се премахнат ограничения за пътуване между региони и дъргжави, в които има позитивно и подобно развитие на ситуацията.

Препоръката на държавите е да не дискриминират туристите по отношение на това от коя страна идват. Препоръката към туристите е да се съобразяват с мерките в държавите, в които пътуват.

Маргарете Вестегер - зам.-председател на ЕК: Нашите препоръки не съдържат конкретна дата от кога може да пътуваме, по-скоро съдържат условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да възстановим свободното движение. Получих много въпроси от кога можем да пътуваме, но аз мога само да кажа как ще пътуваме.

Еврокомисията не препоръчва използването само на ваучери при анулирани пътувания, както искаха някои държави. Пътниците могат да избират дали ще бъдат обещетявани с ваучери или сумите за билети им ще бъдат връщани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическият бранш не подкрепя задължителната карантина между държавите от ЕС
Туристическият бранш не подкрепя задължителната карантина между държавите от ЕС
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край Стралджа
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край Стралджа