НОВИНИ

Експертният екологичен съвет поиска ново становище по казуса с бъдещото пристанище в Белослав

експертният екологичен съвет поиска ново становище казуса бъдещото пристанище белослав
bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 09.06.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нови становища поиска експертният екологичен съвет на РИОСВ-Варна по казуса с
бъдещото пристанище в Белославското езеро. Това стана след поредното заседание, на което беше разгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда за изграждане на пристанище за обществен транспорт с регионално значение за горива на южния бряг на Белославско езеро в землището на град Белослав, с възложител "Газтрейд“.

Становището на община Белослав по казуса е отрицателно с доводи за значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Към документацията са приложени възражения от администрацията, юридически лица и подписка от 944 граждани от Варна, Белослав, Страшимирово, Разделна, Езерово и 355 гласували в социалните мрежи против реализацията на предложението.

Дирекция "Морска администрация“, която отговаря за безопасността на корабоплаването, посочва, че липсва необходимата дистанция на пирса, заедно с пристанал кораб, от южната граница на фарватера на канала. Липсват и анализи за ефекта на доминото и резултати от кумулативния ефект при евентуалното възникване на аварийни ситуации - с жп цистерна, газовоз или танкер, при пожар и взрив, разлив в акваторията и въздействието им върху човешкия живот и здраве и околната среда.

От Областно пътно управление също искат преразглеждане на част "Пътна“ предвид очакванията за увеличен трафик. Предвид констатираните несъответствия, неточности и липси, експертният съвет реши да даде на страните възможност да изяснят фактите и след предоставяне на необходимата информация от страна на възложителя ще бъде насрочено ново заседание на съвета.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовото министерство публикува разширен списък на лицата, които попадат в обхвата на санкциите
Финансовото министерство публикува разширен списък на лицата, които попадат в обхвата на санкциите
Първи импийчмънт на държавен глава в историята на Албания
Първи импийчмънт на държавен глава в историята на Албания