Елена Поптодорова за срещата Байдън - Путин: Не бива да има свръхочаквания

от БНТ
09:10, 15.06.2021
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Няма да може да се възобнови пълноценно, пълнокръвно взаимоотношение с Русия. Ще се търсят допирни точки, но не бива да има свръхочаквания.

Така вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова коментира в "Денят започва" предстоящата среща между Джо Байдън и Владимир Путин на 16 юни.

"Ако Байдън имаше своеобразна подготовка за срещите си с Г-7 и НАТО, то пък Путин също има своята подготовка в едно интервю за NBC от вчера. В отговор на въпрос той не дава гаранции за живота на Навални", коментира Поптодорова.

Според нея очакването на руската страна е, че няма да бъде поставен този въпрос от американска страна, но това е напразно очакване. Не само ще бъде поставен този въпрос, но също и въпросът за третирането на политическата опозиция в Русия.

"Ще се търсят допирни зони - Афганистан, ядрените оръжия. Но не бива да има свръхочаквания. Това са двама души, които се познават, те са се виждали поне 5 или 6 пъти. Не бих казала, че особено се харесват, не бих казала, че си имат особено доверие, но знаят, че имат да свършат работа и за мен най-важната работа е оптиката. Те ще седнат двамата заедно и ще разговарят и това е важно за света, защото по този начин те ще кажат: Няма да има война", каза още Поптодорова.

Байдън и Путин си размениха определения преди срещата

По думите ѝ не само срещата в НАТО, но във всички тези дни в Европа всъщност Байдън има за цел да укрепи многостранността в отношенията, да покаже, че многостранните отношения са водещи и най-важни.

Най-важното, което е излъчила срещата в НАТО според нея, това е единство и солидарност и то в една съвършено нова епоха.

"Влизаме в една постковид ера, за мен тя има два основни белега по отношение на международните отношения и това са свързаност и сигурност. И това бяха двете основни теми в краткото заседание на лидерите на НАТО", каза Поптодорова.

Срещата завърши със съгласувано и подписано от 30-те държави комюнике. Най-важното по думите на Елена Поптодорова е било препотвърждаването на Вашингтонския договор, който не просто е бил препотвърден, а е решено да бъде разширено действието му по отношение на нови заплахи и нови предизвикателства. Това означава, че ще има адаптиране на член 5 към космоса, към кибератаки, опит за атаки върху сателитните системи, които осигуряват сигурността на Алианса на държавите от космоса.

Друг важен елемент в комюникето според нея е оценката за Русия.

"В 2017 г. във военната доктрина на Русия НАТО беше записана като враг. В 2019 г. след доста настоятелни опити да се ревизира политиката по отношение на Украйна, НАТО също записа в своите документи не враг, а заплаха. В това комюнике се казва, че докато Русия не се върне в полето на международното право, на правата на човека, на спазване на международните договорености, няма как да се върне и НАТО към обичайните отношения", смята вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

НАТО обсъжда стратегия за киберсигурността и отношенията с Китай и Русия

Китай е другата важна тема в комюникето - за нея пише: "нарастваща тревога, нарастваща загриженост".

"Очевидно е, че чрез "Хуауей" иска да се вмести в дигиталната система на Европа в момента, когато се обсъжда 5G системата, когато говорим за дигитална автономност в Европа. Китай прави целенасочени инвестиции в критична инфраструктура, което също създава това усещане за тревожност. Има опити да се разединяват държавите в Европа", каза още Поптодорова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обсъждат мерки за оптимизиране режима на "Кулата-Промахон"
Обсъждат мерки за оптимизиране режима на "Кулата-Промахон"
Кристиано Роналдо възнегодува срещу бутилки на масата си
Кристиано Роналдо възнегодува срещу бутилки на масата си