НОВИНИ

Елина Свитолина отстрани Ига Швьонтек и се класира за полуфиналите на Уимбълдън

Елина Свитолина
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 11.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Украинката Елина Свитолина отстрани водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) и за втори път в кариерата си се класира за полуфиналите на Откритото първенство по тенис на Великобритания.

Свитолина победи Швьонтек със 7:5, 6:7(5), 6:2 след два часа и 41 минути игра. След като спечели първия сет, украинката навакса изоставане от 1:3 до 4:3 в своя полза във втората част. Стигна се до тайбрек, в който Елина Свитолина поведе с 4:1 точки, но полякинята обърна до 7:5 и изравни. В третия сет взе пет поредни гейма до 5:1 и успешно приключи двубоя.

Украинска тенисистка, която участва с „уайлд кард“ на Уимбълдън достига до тази фаза на турнир от Големия шлем за общо трети път след двата полуфинала през 2019 година – на Уимбълдън и на Откритото първенство на САЩ.

Ига Швьонтек пък прекъсна серията си от 14 победи.

„Честно казано не мога да осъзная в момента всичко, което се случва. Невероятно щастлива съм, че имам възможност да играя тук, да направя такъв мач. През цялото време бях водена от огромно вдъхновение. Много съм щастлива, че мога да изляза като победителка от двубоя с водачката в световната ранглиста“, коментира Елина Свитолина след края на мача.

„Ига е не само невероятен шампион, но и изключителен човек. Тя бе една от първите, които изразиха ясно подкрепата си и направиха стъпки, за да помогнат на моя народ. Със сигурност и за нея не беше лесно. Аз лично съм много горда от това, което направих“, добави тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народният театър ще открие сезона със спектакъл, посветен на войната в Украйна
Народният театър ще открие сезона със спектакъл, посветен на войната в Украйна
Никола Минчев: Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната каса
Никола Минчев: Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната каса