НОВИНИ

ЕМА започва предварителна оценка на ваксината "Vidprevtyn"

ваксинация открито морската градина бургас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 20.07.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА (CHMP) започна предварителна оценка на "Vidprevtyn" ваксина срещу COVID-19, разработена от "Sanofi Pasteur".

Решението на CHMP за започването на предварителната оценка се основава на предварителните резултати от лабораторни изследвания и проведени клинични изпитвания в ранен етап при възрастни, от които резултати се предполага, че ваксината предизвиква образуването на антитела, които са насочени срещу SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, и могат да спомогнат за предпазване от развитие на заболяването.

EMA ще извършва оценка на данните в момента, в който станат налични, за да реши дали ползите превишават рисковете. Предварителната оценка ще продължи дотогава, докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

EMA ще оцени съответствието на "Vidprevtyn" по отношение на обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество.

Как се очаква да действа ваксината?

"Vidprevtyn" се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция със SARS-CoV-2. Тази ваксина е разработена на базата на протеини и съдържа получен в лабораторни условия "spike" (шипчест) протеин, като този, намиращ се по повърхността на SARS-CoV-2. Тя също съдържа и друго вещество, наречено "адювант", което спомага за засилване на имунни отговор към ваксината.

Когато на човек бъде приложена ваксината, имунната му система ще разпознае протеина като чужд и ще образува антитела срещу него. Ако в последствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството с критична позиция срещу прокуратурата
Президентството с критична позиция срещу прокуратурата
Представят система за умни комунални услуги в най-голямата детска градина в страната
Представят система за умни комунални услуги в най-голямата детска градина в страната