НОВИНИ

ЕП иска международен трибунал за престъпленията на Русия в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 19.01.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
европарламентът готви заведе дело заради бездействие
Слушай новината

ЕП иска създаването на специален международен трибунал, който да се занимава с престъпленията на Русия в Украйна. Новият трибунал ще запълни правния вакуум в международното наказателно правосъдие.

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП настояват руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за агресията срещу Украйна и престъпленията там.

Парламентът заявява, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война и подчертават значението на координираните международни действия за подвеждане под отговорност на отговорните лица съгласно международното право. Членовете на ЕП настояват ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

Според евродепутатите създаването на трибунал ще запълни вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд, тъй като понастоящем те не могат да разследват престъплението агресия, когато става въпрос за Украйна.

ЕП смята, че съдът трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Те също така подчертават, че подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал следва да започне незабавно и да се съсредоточи върху установяването на договорености в сътрудничество с Украйна. Украинските и международните органи трябва да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства, които да бъдат използвани в бъдеще.

Парламентът е твърдо убеден, че създаването на специален трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че президентът Путин и руското ръководство като цяло могат да бъдат осъдени за престъплението агресия, извършено в Украйна. Членовете на ЕП посочват, че вече не е възможно Руската федерация под ръководството на Путин да се върне към отношения на „обичайната практика“ със Запада.

Текстът беше приет с 472 гласа "за", 19 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчна проверка на служители на Nexo, правили дарения на "Да, България"
Данъчна проверка на служители на Nexo, правили дарения на "Да, България"
Здравко Димитров премина в турския втородивизионен Сакаряспор
Здравко Димитров премина в турския втородивизионен Сакаряспор