НОВИНИ

ЕС налага санкции срещу Иран заради доставките за Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:45, 14.10.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
израел призова западните съюзници санкции иран
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха днес санкции срещу Иран заради доставките на ракети и дронове за Русия.

През март 2024 година ЕС прие указание за налагането на санкции срещу Иран, ако страната доставя балистични ракети и свързани технологии на Русия, които се използват срещу Украйна.

Приетите днес санкции са наложени срещу седем компании и седем физически лица, свързани с разработването и трансфера на безпилотни летателни апарати, ракети и свързани технологии на Русия в подкрепа на нейната агресивна война срещу Украйна, както и на въоръжени групи и организации, подкопаващи мира и сигурността в Близкия изток и района на Червено море.

Списъците включват три ирански авиолинии (Saha Airlines, Mahan Air и Iran Air) и две фирми за доставки. Те са съответно отговорни за трансфера и доставката, чрез транснационални мрежи за доставки, на произведени от Иран дронове и свързани компоненти и технологии за Русия.

Две компании, които участват в производството на гориво, използвано за изстрелване на ракети, също са включени в санкционния списък.

Съветът реши да наложи ограничителни мерки на заместник-министъра на отбраната на Иран Сейед Хамзех Галандари, на служители на Корпуса на ислямската революционна гвардия, както и на директорите на две компании, регистрирани в ЕС.

Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване до Европейския съюз. Освен това е забранено предоставянето на средства или икономически ресурси на санкционираните.

В изявление на 13 септември Европейският съюз остро осъди неотдавнашното прехвърляне на произведени от Иран балистични ракети на Русия, което се смята за пряка заплаха за европейската сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и ЦСКА започнаха подготовка за Вечното дерби
Левски и ЦСКА започнаха подготовка за Вечното дерби
МО ще обяви резултатите от проверките за авиокатастрофата край Граф Игнатиево
МО ще обяви резултатите от проверките за авиокатастрофата край Граф Игнатиево