НОВИНИ

ЕС обсъжда създаването на военни сили за бърза интервенция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:22, 02.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
искат оставката жозеп борел
Слушай новината

Хаотичното изтегляне от Афганистан вероятно ще стане катализатор за опитите на Европейския съюз да развие общата си отбрана. Това каза днес дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел на неформална среща на военните министри от Евросъюза в Словения.

Идеята за създаване на европейски сили за бърза интервенция при кризисни ситуации извън ЕС ще бъде обсъждана на редовното заседание на съвета за отбрана през ноември.

През месец май 14 държави от ЕС, сред които Франция, Германия и Белгия, лансираха идеята за общи европейски сили от 5000 души, които да провеждат тренират заедно и да могат да действат заедно и бързо при разрешаването кризи извън Европейския съюз. Според Борел ЕС трябва да си извлече поуки от събитията в Афганистан, защото за разлика от САЩ, Европа не е била в състояние да изпрати военни на летището в Кабул.

Очаква се обсъжданите бързи сили за интервенция да заменят така наречените “бойни групи”, които бяха създадени през 2007 г. с идеята да се наместват в конфликти извън ЕС. Те така не и бяха използвани и никога не са участвали в операции.

Една от причините за това е, че държавите, които участваха в тези групи, трябваше сами да ги финансират. Затова сега се обсъжда Европейският механизъм за подкрепа на мира да поеме част от разходите за новите сили за интервенция.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също коментира, че ЕС трябва да се подготви по-добре за бъдещи евакуации на свои граждани в ситуации като тази, която се разигра в Афганистан.

"Нямаме нужда от още едно подобно геополитическо събитие, за да осъзнаем, че Европейският съюз трябва да се стреми към по-голяма автономност при взимането на решения и по-голям капацитет за действие по света" каза Мишел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?
Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?
Сребърни отличия за младите волейболисти на Световното
Сребърни отличия за младите волейболисти на Световното