НОВИНИ

Еврогрупата решава до дни дали да пусне България и Хърватия в чакалнята на еврозоната

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:15, 09.07.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Страните членки на еврозоната ще решат дали България и Хърватия могат да бъдат приети във валутния механизъм ЕРМ 2 по-известен като "чакалнята на еврозоната".

Според източници на информационна агенция Ройтерс, страните от групата са склонни да подкрепят двете държави-кандидатки.

Очаква се и одобрението на Европейската централна банка, за да бъде приета страната ни и в Банковия съюз на Европа. Решението за това се очаква през уикенда.

България е единствената страна досега, която кандидатства едновременно за чакалнята на еврозоната и за Банковия съюз. До преди месец страната ни не беше изпълнила критериите за влизане, защото една от големите родни банки не отговаряше на критериите и се наложи спешно да увеличи капитала си.

Тъй като нямаше голям частен интерес към пуснатите допълнително акции, държавата сама влезе като акционер в банката чрез държавната Българска банка за развитие.

Интересен момент при кандидатстването на страната ни е, че това се случва по време на криза заради пандемията от коронавирус и страната ни вече по същество не изпълнява критериите за членство в самата еврозона, по-известни като Маастрихтски. Проблем е ценовата конвергенция заради по-високите нива на инфлацията от нормативно заложените.

По принцип когато се кандидатства за чакалнята не е задължително страните да изпълняват критериите за самата еврозона, но винаги на това се гледа като допълнителен плюс.

До преди няколко месеца България изпълняваше основните официални критерии за приемане в еврозоната, но не е неофициалните. Едно от важните условия е страната ни е нивото на българските заплати да бъдат поне 70% от средното ниво на европейските заплати.

Страната ни обаче е далеч от изпълнението на този критерии заради което дори и да бъде приета в чакалнята на еврозоната, не се знае колко време ще престои там.

Банковият съюз от своя страна ще гарантира по-сериозен надзор на цялата ни банкова система чрез Европейската централна банка. Последните стрестестове проведени на кредитните институции у нас през миналата година, показаха, че финансовата система е стабилна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Атанас Запрянов не е задържан под домашен арест
Каракачанов: Атанас Запрянов не е задържан под домашен арест
Пламен Узунов и Пламен Бобоков са задържани за 24 часа
Пламен Узунов и Пламен Бобоков са задържани за 24 часа