НОВИНИ

Еврокомисията привика посланика на Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:20, 03.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
еврокомисията привика посланика русия
Слушай новината

Генералният секретар на Европейската комисия ще привика днес руския посланик към Европейския съюз, за да изрази твърдото неодобрение на Брюксел към решението на Москва да забрани влизането в страната на осем европейски представители, сред които са председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова. Това казаха днес от Европейската комисия.

Брюксел заяви, че решението на Москва е неоснователно, неприемливо и политическо. Русия иска да продължи политиката на конфронтация и ЕС ще реагира срещу това, каза говорител на Еврокомисията. В понеделник министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъждат по какъв начин ЕС ще отговори на руските действия.

В съвместно изявление в края на миналата седмица председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли заявиха, че действията на Русия са насочени директно към ЕС, а не само към засегнатите лица.

"Това решение е последната ясна демонстрация за това, че Руската федерация избра конфронтация с ЕС, вместо да се опита да коригира негативната тенденция в двустранни отношения", заявиха още тримата председатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат облекчено пътуване за лица с ваксина, одобрена от ЕМА
Предлагат облекчено пътуване за лица с ваксина, одобрена от ЕМА
Рекордно топло време в Гърция
Рекордно топло време в Гърция