НОВИНИ

ЕС запазва правото си на мерки в отговор на действията на Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:22, 01.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Реакция на Брюксел след решението на Русия да забрани на 8 европейски граждани да влизат на нейна територия. Европейският съюз запазва правото си на съответни мерки в отговор на последното решение на Русия. Това се казва в съвместно изявление на Европейския съвет, Европейската комисия и Европарламента.

Действията на Русия са неприемливи, нямат никакво правно основание и са изцяло безпочвени. Това е директна атака срещу ЕС, не само срещу отделните личности, се казва в документа на трите европейски институции.

Според Брюксел решението на Москва показва намерение за конфронтация, а не за опит за промяна в негативната тенденция на двустранните отношения, се казва още в документа.

Поводът за публикуването му - вчера руското външно министерство обяви 8 души, на които се забранява да посещават Русия. Така Москва отговори на санкциите, които Брюксел ѝ наложи през март. Според Вашингтон това е пореден опит Русия да сплаши критиците си.

Присъединяваме се към лидерите на ЕС в осъждането на решението на Кремъл да забрани влизането на европейски представители на нейна територия. Поредното усилие на Москва да сплаши критиците си. Заедно с нашите партньори и съюзници ние търсим по-конструктивни отношения с Русия, но тя трябва да спазва международните си ангажименти, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В руския черен списък попаднаха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, ръководителят на Берлинската прокуратура Йорг Раупах и още петима души от Франция, Швеция, Латвия и Естония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриваме летния сезон от днес - има ли туристи по Черноморието
Откриваме летния сезон от днес - има ли туристи по Черноморието
Редица държави продължават с облекчаване на мерките
Редица държави продължават с облекчаване на мерките