Евростат: България отново с най-мръсен въздух в ЕС

от БНТ
21:20, 03.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
вещи лица мерките столичната община мръсния въздух без резултат
Слушай новината

Сред държавите членки на ЕС средната годишна концентрация на фини частици във въздуха (PM2,5) е най-висока в градските райони на България (19,6 μg / m3) и Полша (19,3 μg / m3), следвани от Румъния (16,4 μg / m3) и Хърватия (16,0 μg / m3).

За разлика от тях, концентрацията е най-ниска в градските райони на Естония (4,8 μg / m3), Финландия (5,1 μg / m3) и Швеция (5,8 μg / m3).

Това показват последните данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Замърсителите като фини прахови частици, суспендирани във въздуха, намаляват продължителността на живота и благосъстоянието, като същевременно могат да доведат или да влошат много хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Фините частици (PM10; с диаметър по-малък от 10 микрометра) могат да се пренесат дълбоко в белите дробове, където могат да причинят възпаление и да влошат състоянието на хората, страдащи от сърдечни и белодробни заболявания. В същото време дори по-малките фини частици (РМ2,5; с диаметър по-малък от 2,5 микрометра) могат да повлияят на здравето още по-сериозно, тъй като те могат да навлязат по-навътре в белите дробове, твърдят експертите от Евростат.

Въпреки че този вид замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничение, определено от 2015 г. (25 μg / m3 средногодишно), остават някои значителни горещи точки на замърсяване на въздуха. Освен това, въпреки постепенното намаляване през последните години, нивата на замърсяване на въздуха през 2019 г. все още продължават да бъдат над нивото, препоръчано от Световната здравна организация (средна годишна стойност 10 μg / m3).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руската полиция освободи опозиционния политик Дмитрий Гудков
Руската полиция освободи опозиционния политик Дмитрий Гудков
Дания пренасочва кандидати за убежище извън Европа
Дания пренасочва кандидати за убежище извън Европа