НОВИНИ

Флората край разрушения украински язовир "Каховка" изненадващо избуява

флората разрушения украински язовир каховка изненадващо избуява
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:51, 06.06.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Слушай новината

Растителността в района на язовира "Каховка" в Украйна изненадващо се е събудила след разрушаването на съоръжението, предаде АФП.

"Цялата тази флора я нямаше преди взривяването на "Каховка", казва украинският изследовател Олександр Ходосовцев, който изглежда почти изненадан сред растения, по-високи от него.

Флората в този малък парк в Херсон, град в Южна Украйна, изправен пред руските войски, е изминала дълъг път. Подобно на голяма част от района, преди година той е бил под вода, припомня АФП.

На 6 юни 2023 г. експлозии разрушават язовира "Каховка", причинявайки наводнения и десетки жертви, припомня АФП. По онова време, подобно на много експерти, Ходосовцев, професор по ботаника в Херсонския държавен университет, прогнозира потенциални ужасни последици за природата.

Щетите за околната среда са безспорни. Убити са много животни, растенията са унищожени, а химикали са изпуснати във водата, припомня АФП.

В краткосрочен план "това е катастрофа", казва той пред АФП. Но след шест месеца "растителността започна да се възстановява", посочва професорът, който дори смята, че в дългосрочен план може да има и "добри неща за природата".

Той и екип от украински учени са направили няколко пътувания до района, който е в центъра на бойните действия между руската и украинската армия в тази част на страната.

Всичките усилия са от значение, защото според него "никой в света не е успявал да проучи възстановяването на растителността на такава огромна площ". В долната част на старата дига флората е "буйна“, както в Херсонския парк, напоена с вода и органични вещества, усмихва се той.

Но районът, който най-много тревожи експертите, е по-нагоре. Когато учените отиват там за първи път, само няколко седмици след катастрофата, те откриват "марсиански пейзажи", осеяни със снаряди, спомня си Ходосовцев.

За известно време това води до опасения за прашни бури. Изследователите обаче са изненадани да констатират бърз растеж на голям брой върби - знак, че природата изглежда си връща правата.

"Днес язовир "Каховка" представлява 150 000 хектара зелени площи", което е пет пъти повече от територията на Малта, заяви пред АФП украинският министър на околната среда Руслан Стрилец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фицо не смята, че нападението е дело само на човек с психически отклонения, който е действал сам
Фицо не смята, че нападението е дело само на човек с психически отклонения, който е действал сам
Президентът на Северна Македония ще връчи мандат за съставяне на правителство на ВМРО-ДПМНЕ
Президентът на Северна Македония ще връчи мандат за съставяне на правителство на ВМРО-ДПМНЕ