НОВИНИ

Генчовска: Никога няма да се отклоним от Рамковата позиция за РСМ

генчовска никога отклоним рамковата позиция рсм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:10, 02.02.2022 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

По отношение на Република Северна Македония Министерството на външните работи ще спазва стриктно мандата на Министерски съвет, Декларацията на Народното събрание и Договора между България и РСМ, заяви външният министър Теодора Генчовска.

Тя участва в заседание на комисията по външна политика в парламента днес.

"Ще отчетем и становището от последното заседание на КСНС при президента за РСМ. Няма да се отклоним никога от Рамковата позиция", категорична е тя.

Радев: Посещението на Кирил Петков в РСМ беше прибързано

Генчовска не коментира позицията на президента Румен Радев, че посещението на премиера Кирил Петков в РСМ е било прибързано. Заяви, че правителството е рестартирало отношенията със Скопие.

"Продължаваме да надграждаме постигнатото до момента. Има приемственост от страна на МВнР. Надграждаме постигнатото, има позитивизъм. В директен контакт сме с министъра на външните работи Буяр Османи. Екипът от външно министерство е в директен контакт на експертно ниво", заяви министър Генчовска.

Предстои експертна среща с представители на външното министерство на Северна Македония, каза още тя.

"Колегите от МВнР на РСМ ще дойдат тук на 10 и 11 февруари за провеждане на експертни разговори по политическия пакет 1+4. Днес съм внесла в МС проект за мандат, който ние да отстояваме. Той по никакъв начин не се отклонява от сега съществуващите рамкови позиции, Декларации на НС и най-вече спазването на Договора за приятелство и добросъседство" уточни външният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО
Премиерът Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО
Путин с остри критики към САЩ
Путин с остри критики към САЩ