НОВИНИ

Георги Глушков: Александър Везенков постигна много, заслужава да бъде Спортист на годината

"Американците все още не възприемат европейските играчи като равни на тях и това е съвсем нормално", коментира президентът на БФ Баскетбол

Георги Глушков, Александър Везенков
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 11.12.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Александър Везенков заслужава да стане Спортист на годината в България за 2023 г. Това категорично мнение изрази президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Везенков бе избран за №1 и преди година, но с представянето си през последните 12 месеца отново даде сериозна заявка за приза. Той бе в основата на успехите на бившия си вече тим Олимпиакос, като доминираше в Евролигата.

"Везенков стана най-полезен играч в редовния сезон в Евролигата, като остана на секунди от това и да спечели турнира, след което отиде в НБА. Не знам повече от това какво можеше да се случи в рамките на тази една година и какво повече може да направи един европеец на клубно ниво. Той постигна много и заслужава да бъде избран за Спортист на годината в България за 2023 г.“, заяви Глушков пред сайта на федерацията.

Президентът на БФБаскетбол обясни и колко голям успех е българин да е MVP на сезона в Евролигата:

"Това е много ценно постижение в Европа, защото Евролигата е наистина сериозно състезание с много силни клубове. В световен мащаб бих казал, че е след НБА като ниво. За да станеш MVP, трябва да си много добър, постоянен и твоят отбор да побеждава. Това са три неща, без които никой не може да го постигне. Тези, които са го правили, винаги са били силни играчи и са играли в силни отбори, а после отиват към НБА“.

Освен че взе наградата MVP в Евролигата и спечели сребро с клубния си тим Олимпиакос, Везенков стана и водещ реализатор в турнира. Той триумфира също с Купата и титлата в Гърция, като бе избран и за Най-полезен играч в местното първенство. С преминането си в състава на Сакраменто Кингс, крилото стана едва вторият българин в Националната баскетболна асоциация след Георги Глушков.

"НБА е съвсем друго нещо – трябва и късмет, и търпение, защото ти вече си доказал, че си добър. Да се наложиш се оказа, че също е трудно. Американците все още не възприемат европейските играчи като равни на тях и това е съвсем нормално. Трудно е да стигнеш до там и да получиш договори, които са значими и в които има гаранция, че имаш шанс за няколко години. Там шансът е твой и късметът също трябва да е на твоя страна. Това е най-трудното – за времето, което ти дават, да покажеш най-доброто от себе си“, смята Глушков.

Той коментира и представянето на Александър Везенков с екипа на Сакраменто до момента.

"Аз съм го предвидил – за мен горе-долу е нормално, върви по план. Смятам, че с търпение и това, което може, ще си извоюва мястото още тази година, въпреки че те са силен отбор и имат амбиции. Вече започва да напредва и с минути, и с резултати, което е добре. Върви нагоре“, завърши президентът на БФБаскетбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще произведе президентски избори и в украински области, които преди година обяви, че анексира
Русия ще произведе президентски избори и в украински области, които преди година обяви, че анексира
Премиерът за Шенген: Преговорите с Австрия не са приключили
Премиерът за Шенген: Преговорите с Австрия не са приключили