НОВИНИ

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поискаха спиране на избора на нов главен прокурор

Николай Минков
от Николай Минков
12:39, 30.06.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Три парламентарни партии поискаха Висшия съдебен съвет да отложи процедурата по избор на нов главен прокурор до приключване на конституционната реформа. За това настояват в декларация ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Очаква се декларацията им да бъде гласувана в Народното събрание идната седмица.

Мотивите за декларацията от ГЕРБ-СДС обясниха така:

"Отправяме само и единствено апел, молба към ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор, докато приключат промените в Конституцията както и до окончателното произнасяне на КС по вече образуваното и висящото пред него дело. Считаме, че ако процедурата не бъде спряна и продължи да бъде променяна без тези предпоставки, няма да има справедлив и прозрачен избор на новия главен прокурор", заяви Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

Според ПП-ДБ скоростта, с която могат да бъдат приети промените в Конституцията, зависи от мнозинството, което стои зад тях.

"Ако има 180 гласа, това може да доведе до по-бързото им влизане в сила, отколкото ако са 160. Ще потърсим мнозинство за по-бързия срок, няма да бъдат изолирани парламентарни групи от разговори за промени в Конституцията", заяви Никола Минчев.

Зад декларацията от "Възраждане" съзряха опит за бетониране на Борислав Сарафов на поста и вмешателство в работата на ВСС.

"Позицията на "Възраждане" е, че подобна конституционна реформа, която се прави от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, не може да бъде подкрепена, тъй като виждаме първия неин зародиш - и то е удобството да не бъде избиран нов главен прокурор просто, защото сегашния е изключително удобен на тази коалиция, управляваща коалиция от трите партии", заяви Петър Петров.

От ДПС не приеха твърденията за вмешателство и обясниха защо.

"Не е логично съвет с изтекъл мандат, независимо че той е легитимен към момента, да избира прокурор за 7 г. Все пак този прокурор ще работи с нов ВСС, ще има прокурорски съвет отделно, съдийски съвет отделно. Някак си ни се струва, че няма легитимност за 7 години напред да се предреши този избор, от един съвет с изтекъл мандат. Нов главен прокурор... все пак той е със 7-годишен мандат. Ние само ги призоваваме", заяви Делян Пеевски.

От ИТН попитаха защо тогава махането на Гешев от ВСС с изтекъл мандат да се счита за легитимно действие, а назначаването на нов главен прокурор - не.

"Когато ние на всички казвахме, че проблемът не е в личността на главния прокурор, а в цялата структура на прокуратурата, както и че съдебна реформа не означава смяната на Иван Гешев с друг, в случая със Сарафов), те се правиха на интересни, и казваха, че не им разбираме съдебната реформа. Оказа се, че те не си разбират съдебната реформа, сега да си берат плодовете", заяви Тошко Йорданов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че единственото смислено нещо в момента е бюджетът, а не избора на главен прокурор и опитите за съдебна реформа.

"Днес се видя отново, че съдебната реформа приключи, но подмяната продължава. Лодката на Христо Иванов акостира в прегръдката на ДПС. ПП, които бяха създадени за изчегъртване на Борисов, спасиха имунитета му. "Възраждане" се прегърнаха с ГЕРБ да прокарат отделянето на следствието от прокуратурата и днес ГЕРБ гласува точно обратно. Прелъстени и изоставени".

"Много по-легитимен ще бъде избор, който да от обновен кадрови орган, отколкото от сегашния, който впрочем не показа и с избора на и.д. главен прокурор, че е способен на обективен, безпристранен и качествен избор", коментира Никола Минчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски погаси близо 2 млн. лева от дълговете си към НАП
Левски погаси близо 2 млн. лева от дълговете си към НАП
Новак Джокович победи Франсис Тиафо в демонстративен мач
Новак Джокович победи Франсис Тиафо в демонстративен мач