НОВИНИ

ГЕРБ предлагат 9% ДДС за храните, приготвени в ресторанти за вкъщи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:07, 30.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
Политика

9% ДДС да се въведе и за храните в ресторантите, и за тези, приготвени за вкъщи. Предложението, анонсирано в Народното събрание, ще внесат от ГЕРБ, след като са разговаряли с Асоциацията на заведенията.

Тази мярка беше поискана от ресторантьорския бизнес още след като се прие ставка 9% ДДС върху консумацията на място. Сега в условията на пандемия от ресторантьорския бизнес казват, че мярка 9% и върху храната, която ще бъде доставена вкъщи, ще им помогне много, защото са забелязали, че хората са започнали да поръчват повече храна за вкъщи отколкото да престояват в ресторантите.

Данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена, настояват от заведенията

Тази мярка ще важи до 2021 г. Ще бъде внесено предложението още следващата седмица между първо и второ четене в закона за ДДС.

"Асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляването на ДДС за доставки по домовете. Това е един сектор, в който ние доста изоставаме в България. В условия на COVID-19 ще се наложи в скоро време да работим изцяло в тази дейност най-вероятно", каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

"Имаме политическо решение в данъчните закони, в закона за ДДС, който в момента се разглежда в НС между първо и второ четене, да внесем поправка, която да предвижда намаляване на 9% на ДДС за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя до домовете. Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш. Какво ще коства това на хазната? Предполага се, че не повече от 15 млн. ще бъде намален приходът от ДДС, ако се намали ставка за храна по домовете на 9%", каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Поръчаната онлайн храна вече официално може да се доставя с мотопед, велосипед или пеша

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова загатна, че се обмислят и нови мерки при евентуално затваряне на нови браншове, което обаче ще засягат пряко работниците, за да не загубят работните си места. Не разкри повече какви, но каза, че те ще се финансират от европейски фондове и затова ще трябва консултация с Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия: "ЦСКА-София спря грозна Рома"
В Италия: "ЦСКА-София спря грозна Рома"
Славиша Стоянович може да се размине с Левски
Славиша Стоянович може да се размине с Левски