НОВИНИ

Германия загуби от Колумбия в контрола в Гелзенкирхен

германия загуби колумбия контрола гелзенкирхен
bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 21.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Домакинът на европейското първенство по футбол през следващата година Германия допусна загуба с 0:2 срещу Колумбия в контрола в Гелзенкирхен.

Луис Диас вкара първия гол за гостите в 54-ата минута, а Хуан Куадрадо оформи крайния резултат от дузпа в 82-ата.

Германците, които бяха освиркани от собствената си публика след края на мача, стигнаха едва до равенство 3:3 срещу Украйна през миналата седмица, преди да загубят с 0:1 срещу Полша в петък. Късно снощи поляците загубиха с 2:3 европейска квалификация в Молдова.

Четирикратните световни шампиони са спечелили само един от петте мача, които изиграха след шокиращото отпадане в груповата фаза на Катар 2022. Те са също така с едва три победи в последните си 11 мача.

Колумбийските национали изглеждаха много по-опасни в атака и резултатът можеше да бъде открит по-рано, но вратарят Марк Андре тер Щеген направи серия от добри спасявания. Въпреки че владееха топката в 65% от времето, германците не успяха да стрелят към вратата на гостите през първото полувреме и дори се затрудняваха в изнасянето.

Една от загубените топки в центъра се озова в мрежата на германците на старта на второто полувреме. Емре Джан загуби контрол в 54-ата минута и Куардрадо центрира за Диас, а нападателят на Ливърпул вкара покрай Тер Щеген за 1:0.

Йозуа Кимих пък игра с ръка в наказателното поле на Германия и Куадрадо бе точен от дузпа за 2:0, добавяйки гол към асистенцията си за Диас.

Селекционерът на националния отбор на Германия по футбол Ханзи Флик заяви, че не се притеснява за поста си след поражението на тима от Колумбия.

Натискът върху Флик се увеличава, който запази позицията си след отпадането в груповата фаза на Световното първенство в Катар 2022, а Бундестимът е спечелил само четири от последните си 16 мача. Германия последно победи с 2:0 Перу през март.

"Разбира се, това е ситуация за мен, в която не съм изпадал преди. Наистина обичам да печеля мачове и мразя да губя", каза 58-годишният специалист на пресконференция след загубата с 0:2 от Колумбия в град Гелзенкирхен.

"Имам супер отбор около себе си. Просто ми харесва да подготвям тима за предстоящия турнир", добави той.

Флик все още иска да води Германия в домашното им Евро 2024. Той е убеден, че неговата идея за футбол е правилната за този състав.

Треньорът каза, че в момента отборът не постига резултатите, на които се е надявал.

"Мога да обещая, че ще видите друг отбор през септември", допълни Флик, когато националният отбор ще се събере за приятелски мачове срещу Япония и Франция. След това Германия ще се изправи срещу САЩ през октомври.

"Тогава ще се опитаме наистина да изберем стабилно ядро от 10, 12, 14 играчи", каза той и добави, че дотогава трябва да е ясно кой ще бъде основният играч за всяка позиция.

Флик също беше самокритичен, тъй като националният отбор се представи слабо и в трите приятелски мача този месец, като най-добрият резултат беше равенството 3:3 с Украйна, последвано от загуба с 0:1 от Полша миналата седмица.

"Ако го кажем накратко, всичко отиде по дяволите. Нещата, които опитахме, не се получиха", коментира той.

На фона на нарастващите критики към треньора обаче спортният директор на Германия Руди Фьолер подчерта, че бъдещето на Флик като селекционер на Германия не е застрашено дори след загубата от Колумбия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова: От визитата на Габриел в ЕК липсва най-важната новина - какъв ще е ресорът на новия български комисар
Йотова: От визитата на Габриел в ЕК липсва най-важната новина - какъв ще е ресорът на новия български комисар
Даниел Лорер: Аз съм една от кандидатурите за еврокомисар на България, очакваме и предложението на ГЕРБ
Даниел Лорер: Аз съм една от кандидатурите за еврокомисар на България, очакваме и предложението на ГЕРБ