"Грийнпийс" с необичаен коледен подарък за столичния кмет, за да напомнят за проблема с мръсния въздух

от БНТ
23:02, 22.12.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още
грийнпийс необичаен коледен подарък столичния кмет напомнят проблема мръсния въздух
Слушай новината

Общината въвежда филтри и сменя печки на твърдо гориво с пелети. В същото време - една трета от хората, които получават енергийни помощи, се отопляват на дърва и въглища. За да напомнят за проблема с мръсния въздух, правозащитниците от екоорганизацията "Грийнпийс" връчиха на столичния кмет Йорданка Фандъкова необичаен коледен подарък.

Преспапие, символ на мръсния въздух в града, получи Йорданка Фандъкова днес. Вместо картичка обаче, в плика към него имаше друга изненада - списък с искания.

"Нашите искания са свързани най-вече с основните източници на замърсяване. Смятаме, че е време наистина да приложим много амбициозни мерки, свързани със замяна на източника ни на отопление, най-вече внедряване на технологии като възобновяеми източници, които не произвеждат замърсяване във въздуха, няма горене в тях", каза Меглена Антонова от "Грийнпийс".

"Красна поляна" е един от кварталите в София с най-замърсен въздух, тук замърсяването идва основно от битовото отопление.

"И искам в кампанията за убеждаване на хората да си променят начина на отопление, да включим и по-голяма кампания за възползването от енергийни помощи", коментира кметът "Йорданка Фандъкова.

Вече 5000 души са подкрепили исканията, връчени днес на Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха европейското по борба догодина с два месеца
Отложиха европейското по борба догодина с два месеца
Франция отваря границата си с Великобритания от полунощ за граждани на ЕС
Франция отваря границата си с Великобритания от полунощ за граждани на ЕС