НОВИНИ

Хаджигенов: В първия работен ден на НС внасяме искане за изслушване на Рашков и Стоилов

хаджигенов първия работен ден внасяме искане изслушване рашков стоилов
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 17.07.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

"На 21.07.2021 г. или в първия работен ден на 46-ото Народно събрание, незабавно след като положим клетва, като народни представители, ще внесем искане за изслушване на Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи и Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев."

Това съобщи в личния си Фейсбук профил Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

Припомняме, че служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе искане във ВСС за процедура по прекратяването на мандата на Иван Гешев. Предложението ще бъде разгледано на 22 юли.

Искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Мотивът, според правосъдния министър - действия накърняващи престижа на съдебната власт.

Днес в ефира на "Денят започва" с Георги Любенов" по БНТ Янаки Стоилов коментира, че според него шансовете състав на ВСС да освободи главния прокурор не са големи. Каквото и да реши Висшият съдебен съвет институционално трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос, каза още Стоилов.

От прокуратурата също реагираха по темата. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред БНТ, че това са действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. Свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели, заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расистки скандал преди Игрите, футболистите на Германия напуснали терена
Расистки скандал преди Игрите, футболистите на Германия напуснали терена
Лековито аязмо събра вярващи на празника на Света Марина
Лековито аязмо събра вярващи на празника на Света Марина