НОВИНИ

Хърватия надви Нидерландия насред Ротердам след драма с продължения и стана първият финалист в Лигата на нациите

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:25, 15.06.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
хърватия надви нидерландия насред ротердам драма продължения стана първият финалист лигата нациите
Слушай новината

Националният отбор на Хърватия стана първият финалист в турнира Лигата на нациите, след като победи с 4:2 след продължения домакина на финалната четворка в надпреварата Нидерландия в двубой, изигран на стадион "Дъ Куип" в Ротердам.

В дома на новия нидерландски шампион Фейенорд двата тима предложиха истински спектакъл на феновете по трибуните, които се насладиха на повече от 120 минути футбол и общо шест гола, като драма също не липсваше.

След последния съдийски сигнал обаче радостта бе за "ватрените", а тъгата за домакините, които пропуснаха да се класират за своя втори финал в Лигата на нациите след този през 2019-а година.

Полуфиналният сблъсък започна по-добре за "лалетата", които през първата част изглеждаха като по-стабилния от двата тима и това даде своето отражение в резултата в 34-ата минута, когато многоходова акция на момчетата на Роналд Куман бе завършена успешно от Дониел Маален, който се възползва и от недотам добрата изява на хърватските бранители и даде аванс на своя тим.

Второто полувреме обаче стартира с предимство за гостите, които получиха право да изпълнят дузпа в 55-ата минута, когато Лука Модрич надхитри Коди Гакпо и го принуди да извърши нарушение срещу него в наказателното поле, което не остави друго на рефера Ищван Ковач освен да посочи бялата точка. Зад топката застана Андрей Крамарич и той не сбърка, изравнявайки резултата.

"Шахматистите" продължиха да бъдат по-стабилни в следващите минути и закономерно стигнаха до пълния обрат в 73-ата минута чрез Марио Пашалич, който получи подаване от Лука Иванушец и реализира за 2:1 в полза на Хърватия с едва втория точен удар в срещата за бронзовите медалисти от последното световно първенство.

В заключителните минути на срещата нидерландците се хвърлиха в търсене на изравнителното попадение и то стана факт дълбоко в добавеното време, когато резервата Ноа Ланг се възползва от едно разбъркване в наказателното поле на "ватрените" и беше точен за 2:2, пращайки сблъсъка в продължения.

Преди тяхното начало селекционерът на хърватите Златко Далич пусна в игра Бруно Петкович и в 98-ата минута това му решение се отплати с трети гол за неговия тим дело тъкмо на футболиста на Динамо Загреб, който се разписа с чудесен удар от дистанция.

"Лалетата" логично потърсиха изравняване на резултата, но вместо това гостите продължиха да изглеждат много опасни на контраатаки и при една от тях Петкович удари греда, а в следващата пък той бе съборен в наказателното поле и Лука Модрич реализира отсъдената дузпа за 4:2, слагайки точка на спора.

По този начин в неделя националния отбор на Хърватия отново ще излезе на "Дъ Куип" в битката за трофея, а там съперник на "шахматистите" ще бъде победителят от полуфинала между Италия и Испания, които играят в четвъртък (15 юни) в Енсхеде.

Големият финал в Лигата на нациите е в неделя (18 юни) от 21.45 часа българско време и ще може да го проследите НА ЖИВО по БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за значителни валежи в западната част на страната
Жълт код за значителни валежи в западната част на страната
Мария Сакари допусна поражение в първия си двубой от сезона на трева
Мария Сакари допусна поражение в първия си двубой от сезона на трева