НОВИНИ

Хашим Тачи пред съда: Косово бе на правилната страна на историята

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:42, 11.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

С представяне на доказателства днес беше подновен процесът срещу бившия косовски президент Хашим Тачи в специализирания съд за Косово в Хага.

Тачи и още трима обвиняеми отговарят по 10 обвинения за преследване, убийства и изтезания на хора по време и малко след бунта, довел до независимост на Косово от Сърбия. В началото на процеса на 3 април бившият косовски президент пледира "невиден" и изрази увереност, че ще бъде оправдан. В бунта на Косово срещу властта на Белград загинаха над 13 000 души, повечето от тях косовски албанци.

Пред Специализирания съд в Хага Хашим Тачи посочи, че Косово е било "на правилната страна на историята" и изрази съжаление за всички жертви в конфликта, независимо от тяхната етническа, религиозна и политическа принадлежност. Защитата твърди, че техният довереник не е контролирал ръководената от него Армия за освобождание на Косово в периода, който обхваща повдигнатите обвинения. Според американския адвокат на Тачи отговорността за евентуални престъпления е на местни бунтовнически командири.

"Жертвите няма да получат справедливост, ако се преследват невинни. Една несправедливост не може да бъде поправена с друга несправедливост. Невинен съм по всички обвинения", заяви Тачи.

Снимки: БТА

Обвинението твърди, че Тачи и още трима обвиняеми са отговорни за задържането при ужасни условия на стотици хора, от които 102-ма са били убити. Повечето жертви са етнически албанци, твърдят прокурорите, като обвиняват подсъдимите в насилствена кампания срещу политически опоненти, представители на сръбското малцинство и роми с цел налагане на пълен контрол.

След войната лидерите на бунтовниците поеха ръководството на новата независима държава Косово, която се сформира от бившата сръбска провинция. Хашим Тачи подаде оставка като президент малко след повдигане на обвиненията през ноември 2020 и прекара последните две години в ареста в Хага.

През политическата си кариера е работил с редица западни лидери. Като вицепрезидент сегашният американски лидер Джо Байдън го нарече "Косовския Джордж Вашингтон". В началото на процеса привърженици на Тачи протестираха пред съда с лозунг "НАТО, на съд са твоите съюзници".

Базираният в Нидерландия специализиран съд за Косово беше създаден през 2015 г. за военни престъпления, извършвани от бивши бунтовници от Армията за освобождение на Косово. Много жители на младата държава смятат съда за пристрастен и го виждат като опит за дискредитиране на косовската кауза.

Назми Келменди- жител на Прищина: "На съд е не само справедливата война на Армията за освобождение на Косово, под съд е и държавата Косово."

Мартин Куни - жител на Прищина: "Не само заклеймяват тези подсъдими, заклеймяват и самото усилие, войната за независимост, подкрепяна от целия свят."

Съдът за Косово е отделна институция от Трибунала на ООН за бивша Югославия, който разглежда дела срещу бивши сръбски лидери за военни престъпления в Хърватия, Босна и Косово. Бившият сръбски лидер Слободан Милошевич се изправи пред трибунала, но почина през 2006 г. преди издаването на присъда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит
Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит
Апелативният съд определи Конгресът на 18 март 2022 г. като незаконосъобразен, Бербатов ще обжалва
Апелативният съд определи Конгресът на 18 март 2022 г. като незаконосъобразен, Бербатов ще обжалва