НОВИНИ

Хунтата в Мианмар остава непоклатима, насилието не спира

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:48, 30.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 510 цивилни са убити от силите за сигурност в Мианмар след преврата от 1 февруари. В събота страната изживя най-кървавия си ден със 114 жертви.

Натискът на световната общност срещу хунтата се засилва. Вашингтон прекрати търговските отношения с Мианмар. Генералният секретар на ООН призова за "глобален фронт срещу хунтата".

13-годишно момче е застигнато от куршумите на военните в събота. По време на протестите тогава бяха убити 7 деца. Най-малкото - на 5 години.

Това, което се случи на Националния ден на въоръжените сили, беше абсолютно ужасно. Напълно неприемливо е да се наблюдава подобно насилие, да има толкова много убити. Имаме нужда от повече единство в международната общност, имаме нужда от по-голям ангажимент, за да окажем натиск и да сме сигурни, че ситуацията ще се промени, каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Днес Янгон - най-населеният град в Мианмар, осъмна с улици, заринати с боклуци. Протестиращите настояват за масово неподчинение. По мегафони организаторите на демонстрациите призовават отпадъците да се изхвърлят по улиците.

Правозащитници предупреждават, че в страната скоро може да избухне гражданска война. Протестиращите поискаха помощ от етническите групи, които от години воюват с централната власт с искане за-по-голяма автономия.

След преврата те стояха встрани от кризата. Но през почивните дни армията атакува позиции на най-голямата етническа група. Това са първите въздушни удари в този район от 20 години.

Десетки загинаха, убити от силите на реда в Мианмар

Съветът за Сигурност на ООН се събира в сряда, за да обсъди обстановката в Мианмар.

Европейският съюз, САЩ и Великобритания вече наложиха санкции на хунтата, но засега дипломатическия натиск не дава резултати. Хунтата изглежда непоклатима. Само вчера са убити най-малко 14 протестиращи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория ще пее 13-та във втория полуфинал на "Евровизия"
Виктория ще пее 13-та във втория полуфинал на "Евровизия"
Световни лидери настояват за договор срещу пандемии
Световни лидери настояват за договор срещу пандемии