НОВИНИ

Илиана Раева и Богдан Николов получиха орден "Стара планина - първа степен"

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

Румен Радев Илиана Раева
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:23, 24.10.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева беше удостоена от президента Румен Радев с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Предложението за награждаването бе на бившия министър на младежта и спорта - Весела Лечева. Решението беше прието в деня, в който Раева празнува своята 60-а годишнина.

Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши - треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на Треньорския съвет и председател на БФХГ.

Раева заяви, че този орден е апотеоз и венец в нейния професионален път и благодари на семейството и на колегите си за подкрепата.

"Наистина бяха много развълнувана, защото напълно оценявам какво представлява този орден. Това е апотеоз в моя професионален път. Наистина е венецът на професионалния ми път. Това, което е много важно и искам да кажа е, че този орден нямаше да бъде на гърдите ми, ако не беше първо моето семейство, което през всичкия този път ме е обсипвало с любов и подкрепа, благодарение на което съм имала силата, вярата в себе си да работя и да отдам живота си на художествената гимнастика; ако не бяха моите колеги, с които се трудим от сутрин до вечер и които понасят всички човешки емоции по време на спортно-състезателния път. Огромна благодарност на тях - на семейството ми и на моите колеги. Посвещавам този орден на моето семейство и на моите колеги, на гимнастичките, разбира се, да не ги забравя, които печелят тези отличия, тези медали. Чувствам се като един много осъществен човек в своята професия", каза Раева след награждаването.

Илиана Раева определи ордена като най-специалното отличие, което е завоювала в живота си.

"Този орден е апотеоз. Той съдържа в себе си всички медали спечелени до този момент мои - в като гимнастичка, и като треньор, и като президент на БФХГ. Всъщност той е олицетворение на целия ми път, затова тежи страшно много. В него има всичко - има много любов, много отдаденост, много труд, много болка, много трудности по пътя, много тежки моменти, много е специален, не... това е най-специалното отличие, което съм завоювала в живота си. Този орден ще бъде поставен в кабинета ми, където са снимките на моите треньори, на моите гимнастички, на треньорите, които са под мое ръководство последните години, на създателките на художествената гимнастика, които са моите мотиватори и моите вдъхновители... неговото място е там, той ще бъде винаги в този кабинет", добави президентът на БФХГ.

Раева пожела здраве на всички около нея и заяви, че ще продължи да работи за българската художествена гимнастика.

"Единствената ми мечта е всички, които са около мен, семейството ми, колегите ми, да са здрави, да има тази сплав и любов между нас, за да можем да продължим да работим в името на българската художествена гимнастика, което означава, че ще работим в името на страната, на родината. Невероятно е чувството да получиш орден за това, че си направил нещо за родината си. Наистина чувството е уникално", допълни тя.

За изключително големите му заслуги към Република България в областта на спорта, бе награден и Богдан Николов. Това се посочва в мотивите на предложението на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива - от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 – 1992 г., Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни. Той уточни, че става дума да бъде обърнато внимание на спорта като цяло.

"Като не се обръща внимание на спорта, значи все едно няма смисъл от тези ордени", каза Николов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл отрече слуховете, че Путин е получил сърдечен удар
Кремъл отрече слуховете, че Путин е получил сърдечен удар
В Ямбол откриха паметник на учители народни будители (Снимки)
В Ямбол откриха паметник на учители народни будители (Снимки)