НОВИНИ

Испания гласува на предсрочни парламентарни избори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:07, 23.07.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Испания гласува на предсрочни парламентарни избори днес. Те бяха свикани от премиера Педро Санчес, след като управляващата социалистическа партия загуби местните избори през май.

Прогнозите са, че нито една партия няма да има мнозинство. Социологическите проучвания дават преднина на опозиционната "Народна партия".

Богатият квартал "Саламанка" традиционно е бастион на "Народната партия". Именно тук консерваторите получиха 60% подкрепа на местните избори през май. Сега обаче те вероятно ще се нуждаят от крайнодясната "Вокс", ако искат да управляват. Идея, която все повече привърженици на "Народната партия" одобряват.

"Наистина искам такава коалиция, защото идеите на "Вокс" ми допадат", казва Пура Ваксес де Сола, привърженик на "Народната партия".

Подобна прегръдка с крайнодесния лидер на "Вокс" Сантяго Абаскал, бивш член на "Народната партия", известен с национализма и евроскептицизма си, плаши левите избиратели. В работническия квартал "Пуенте де Валекас" се опасяват, че това ще върне Испания десетилетия назад, към времената на Франко.

"Има риск да се върнем 50-60 години назад, към селската, лоша и изостанала Испания", смята Карлос Перес, привърженик на социалистите.

След изборите през май "Народната партия" и "Вокс" се споразумяха да управляват заедно в около 140 града, а лидерът на консерваторите Алберто Нунес Фейхоо не изключва възможността за партньорство и на национално равнище.

"Испанското общество ясно показа какво ще се случи на изборите. Всички искат промяна и е очевидно, това не е министър-председателят, който заслужаваме", казва Маи Лопес, привърженик на "Вокс".

Ако се стигне до коалиционно правителство с участието на "Вокс", това би означавало, че Испания ще е поредната страна членка на ЕС, направила завой надясно, след Швеция, Финландия и Италия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава тежка обстановката на остров Родос в Гърция, над 30 000 души са евакуирани
Остава тежка обстановката на остров Родос в Гърция, над 30 000 души са евакуирани
Опасно горещо до четвъртък
Опасно горещо до четвъртък