НОВИНИ

Хиляди са евакуирани от гръцкия остров Родос заради горските пожари

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
22:43, 22.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Горски пожари извън контрол наложиха евакуация на хиляди жители и туристи на гръцкия остров Родос. Към момента няма информация за пострадали български граждани, от МВнР поддържат връзка с гръцките власти.

Кораби на бреговата охрана и 30 частни лодки се включиха в усилията за извеждане на около 1500 души от плажовете край Киотари и Лардос в югоизточната част на острова. Хората са били известени с есемеси. Към района пътува и кораб на гръцкия военноморски флот.

До 45° в Гърция днес

Пред БНТ ситуацията коментира Константинос Тарадзиас - зам.-кмет на град Родос:

"В три района има много големи пожари, 170 пожарникари се борят със стихията. 39 от тях са от Словакия, 15 пожарни участват в гасенето и няколко хеликоптера. Засега обаче не виждаме резултат, защото най-големият ни проблем е вятърът, в този период той е много силен. Вторият ни най-голям проблем е районът Киотари, където има много хотели с почиващи. Слава богу, до този момент нямаме ранени и починали. Както и до момента не е изгоряла нито една жилищна сграда. Единствено три хотела са пострадали, като някои от стаите са изгорели. Най-вероятно някои от пожарите са вследствие на човешка намеса, но ще направим всичко възможно да научим истината. Ще направим разследване. Хващате ме в момент, в който сформираме кризисния щаб, на което ще присъстват и представители на правителството. Има вероятност да се присъедини лично министър-председателят Кириакос Мицотакис. А това, на което най-много се надяваме, е да имаме положителни резултати".

Общо около 30 000 души са напуснали застрашените райони по различни начини, отчитат местните власти. Огнеборци, подпомагани от специализирани самолети и подкрепления от Словакия, са изправени пред нови огнища. Огънят бушува от вторник и се разпалва от силни ветрове. Материални щети са нанесени на три хотела в Киотари.

Гражданската защита на Гърция издаде предупреждение за повишен риск от горски пожари в страната в условия на гореща вълна с температури до 45 градуса по Целзий. Прогнозите са екстремно високите температури да се запазят до края на месеца.

Към момента няма постъпили обаждания от български граждани с молба за съдействие, съобщиха за БНТ от Външно министерство.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Атина на следните телефонни номера:

  • Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107;
  • Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107;
  • Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.
  • Също така и на е-mail: embassy.athens@mfa.bg

По темата работят: Виолета Русенова, Ангел Бончев, Мартин Гицов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдъхновеният Лудогорец вкара пет гола на клетия новак Етър в Разград
Вдъхновеният Лудогорец вкара пет гола на клетия новак Етър в Разград
Тихомир Иванов остана със сребърен медал в скока на височина на Балканиадата по лека атлетика
Тихомир Иванов остана със сребърен медал в скока на височина на Балканиадата по лека атлетика