НОВИНИ

Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 30.05.2020 (обновена)
12859
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Тази вечер в 22:22 ч. българско време се осъществи историческият полет на NASA до МКС. За първи път от почти десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, но стартът беше отложен заради лошо време. И днес условията бяха рисковани, но стартът бе насрочен. Ракетата "Фалкън 9" излетя от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Минути по-късно капсулата "Дракон" успешно се отдели от ракетата и пое към орбита. Астронавтите ще летят 19 часа преди да се скачат с Международната космическа станция.

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

В студиото на "По света и у нас" историческото събития коментираха астрофизиците Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat и Тихомир Димитров, основател на Космическа академия за деца.

Виктор Данчев - директор на мисиите в EnduroSat: След излитането на ракетата следва много бързо набиране на скорост. Това, което повечето хора не осъзнават, е че ракетите имат страшно малко полезен товар, спрямо общата си маса, така че много бързо изхвърля голямо количество гориво тази ракета. Ще започнат да се отделят един по един нейните двигатели и все по-малко маса ще остава, която все по-лесно се задвижва, за да може накрая корабът, който е едва 4-5% от цялата маса на ракетата, да достигне нужната скорост, за да остане в орбита и да не падне обратно към Земята.

Астрофизиците отбелязаха, че е изключително значимо, че полетът се прави от частна компания.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров каза, че след като набере височина от около 60, 70 км, което става за 2, 5 минути, най-голямата част от ракетата, която се намира в долната част, където се намират 9-те двигателя, ще се отдели от космическия апарат, който продължава в Космоса. Това е полезният товар, заедно с астронавтите, а ракетата ще кацне в Атлантическия океан на специално създадена за тази цел кораб, който е с размери 50х30 метра.

По думите на Димитров това е много малка цел за ракета, която се връща обратно през земната атмосфера от Космоса и това става чрез спомагателни двигатели на ракетата, GPS, който ръководи обратното връщане през атмосферата и т.нар. крака, които се разтварят през последните няколко секунди преди самото кацане върху кораба.

Тихомир Димитров - основател на Космическа академия за деца: Това е нещо, което частната компания на Илън Мъск прави вече рутинно за последните 5 години. Първото такова контролирано кацане на такава ракета беше точно на Коледа преди 5 години. Така че това не е по-малко вълнуващо от самия полет самото излитане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безпощаден Байерн прегази Фортуна
Безпощаден Байерн прегази Фортуна
Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?
Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?