НОВИНИ

Израел атакува по въздух дома на политическия лидер на Хамас

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:28, 16.11.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Израел Ивицата Газа
Слушай новината

В Газа Израел атакува по въздуха дома на Исмаил Хания, смятан за политическия лидер на Хамас. По информация на източник на Би Би Си в най-голямата болница в Газа - Ал-Шифа, са влезли бронирани булдозери. Според военния министър откритията в подземията на здравното заведение са "значителни". От няколко часа в Газа няма интернет, два от мобилните оператори също са спрели услугите си. Причината - липсва гориво. Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е на посещение в Израел.

На кадрите, разпространени от израелската армия, се вижда ударът срещу предполагаемото имение на Исмаил Хания. Той от години живее в Катар, но домът му се използвал за срещи, твърди Израел. Потвърждение на атаката от независим източник няма. Операцията на израелските военни в Ал-Шифа продължава. Тел Авив твърди, че в подземията на здравния комплекс са открити оръжия и има команден център на Хамас. Те отричат.

От Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци призоваха за незабавен достъп на хуманитарна помощ до палестинската територия.

"Не може горивото да се използва като оръжие в тази война. Тези 23 000 литра, които влязоха в Ивицата, са само за камиони. Което значи, че не можем да ги използваме за свързаните с Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци съоръжения, като пекарни, болници, инсталации за пречистване на отпадъчни води и за обезсоляване на вода", заяви Аднан Абу Хасна, медиен съветник към АППБ.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, заедно с израелският външен министър Ели Коен, посети кибуца Беери - един от най-засегнатите при атаката на Хамас. Той заяви, че е в Израел, за да изрази солидарност със страната, и да подкрепи правото ѝ да се защитава. Но напомни и за тежката съдба на населението на Газа.

"Разбирам яростта ви, но не позволявайте тя да ви погълне. Мисля, че това е най-доброто, което приятел на Израел може да ви каже. Защото разликата между цивилизованото общество и терористичната групировка е уважението към човешкия живот, животът на всички хора е еднакво ценен, в крайна сметка, сигурността може да дойде само така", каза Жозеп Борел.

Маршът на роднините на заложниците от Тел Авив към Йерусалим, продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив при изграждане на пътя Мездра - Ботевград нанесе щети по къщи в село Ребърково
Взрив при изграждане на пътя Мездра - Ботевград нанесе щети по къщи в село Ребърково
Мария Габриел и Аналена Бербок обсъдиха разширяването на ЕС, нелегалната миграция и Близкия изток
Мария Габриел и Аналена Бербок обсъдиха разширяването на ЕС, нелегалната миграция и Близкия изток