НОВИНИ

Израел срещу Хамас: Дипломация и преговори за заложниците

Протести в мюсюлманските държави

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:13, 13.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

През последните 24 часа в Газа са извършени "локални атаки", съобщиха израелските военни. Пехота и танкови дивизии са проведени акции на места, за които се предполага, че има заложници и постове с ракети.

Израелски части влязоха в Газа, Нетаняху направи обръщение

Дипломатически усилия за решаване на конфликта. Американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток заяви, че основната цел в момента е създадат зони за сигурност за цивилните жители на Газа.

В Израел пристигнаха и председателите на Европейската комисия на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола с послание за солидарност за страната в този тежък момент.

В редица мюсюлмански държави след петъчната молитва започнаха демонстрации в подкрепа на палестинците.

Срещата между Урсула фон Дер Лайен и Роберта Мецола и президента на Израел Исак Херцог в Тел Авив беше прекъсната от сигнал за въздушна тревога и тримата трябваше да се скрият в бомбоубежище.

Продължава и обиколката на американския държавен секретар Антъни Блинкен в региона. След като увери Израел в безрезервната подкрепа на Съединените щати, днес той се срещна с палестинския президент Махмуд Абас и с краля на Йордания Абдула II и пристигна в Катар.

Саудитска Арбия, Египет и Обединените арабски емирства са следващите спирки на дипломат номер едно на Съединените щати. Днес военният министър на САЩ - Лойд Остин, след среща с израелския си колега, заяви, че Вашингтон е готов да предостави Израел още военна помощ.

На летище в Египет пристигна първата хуманитарна помощ за Газа от Турция. Турският президент Реджеп Ердоган призова Кайро да отвори пункта Рафа, за да се доставят храна и медикаменти.

"Интензивно търсим изход от кризата, особено що се отнася до освобождаването на заложниците", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Денят на петъчната молитва в мюсюлманския свят беше доминиран от протестни акции в подкрепа на палестинците. В Йордания демонстрантите се опитаха да преминат границата и да влязат на Западния бряг, но полицията ги спря със сила.

"Искаме да изпратим послание на целия свят - араби, мюсюлмани, на всеки, който все още има съзнание - те трябва да знаят, че Газа е под обстрел и войната там ескалира. Изпращаме мисли, молитви и всичко, каквото можем!", сподели Зейнеб Ал Хоурани, Йордания.

Хиляди се събраха и в центъра на иракската столица Багдад, за да изразят подкрепа за ивицата Газа. Протести в подкрепа имаше още в Турция, Ливан, Малайзия, Бангладеш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов случай на брутално насилие: Мъж се похвали, че е нарязал с макетно ножче съпругата си в Добрич
Нов случай на брутално насилие: Мъж се похвали, че е нарязал с макетно ножче съпругата си в Добрич
Мария Габриел: Докато има възможност да се лети и има нуждаещи се, самолетът ще е на разположение
Мария Габриел: Докато има възможност да се лети и има нуждаещи се, самолетът ще е на разположение