НОВИНИ

Изслушването на адвокатите приключи, съдиите решават за Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 16.01.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Съдиите в Мелбърн се оттеглиха, за да вземат решение по казуса с Новак Джокович, но все още не ясно колко време ще отнеме това.

Тази нощ в Австралия се проведе изслушването по жалбата на тенисиста за повторното анулиране на визата му. В петък решението за депортирането бе взето от министъра на имиграцията Алекс Хоук - защото престоят на сърбина в Австралия, според него, може да доведе до засилване на настроенията срещу ваксинирането.

По време на изслушването адвокатът на Джокович Никълъс Ууд поиска да бъде взето предвид, наред с другото, че министърът, според него, не е разгледал внимателно позицията на тенисиста по отношение на ваксинацията.

Ууд смята, че в решението не са предоставени достатъчно доказателства, че Джокович е против имунизирането.

Съюзът на юристите на Австралия съзря „духа на Оруел“ в решението за Ноле

Адвокатът на министъра Стивън Лойд контрира: „На този етап от пандемията той вече може да бъде ваксиниран, ако иска. Фактът, че все още не е ваксиниран, показва, че е направил такъв избор. Министърът има право да приеме, че това е негов избор”.

Междувременно фенове на тенисиста се събраха пред съда в Мелбърн, за да изкажат подкрепата си към Новак Джокович.

Сърбинът се намира в офиса на своите адвокати, откъдето следи процеса. В момента съдиите взимат решение.

Изслушването се проведе онлайн, като тримата съдии Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калаган ще разгледат аргументите и доказателствата и ще се произнесат.

Организаторите на Australian Open вече публикуваха графика за първия състезателен ден. Ако Новак Джокович не успее да се включи в надпреварата, щастлив губещ ще заеме мястото му и няма да има разместване сред поставените в основната схема.

Според програмата на организаторите, Новак Джокович трябва да излезе на "Род Лейвър Арена" в последния мач за деня в понеделник, което означава приблизително 21.00 часа местно време.

Това ще даде на защитаващия титлата си при мъжете възможно най-много време да се възстанови - психически и физически - след днешното изслушване, ако то е успешно. Новак Джокович трябва да играе със сънародника си Миомир Кечманович в първия кръг на Australian Open.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов записа най-бързата победа на шампионата по борба в Сливен
Георги Иванов записа най-бързата победа на шампионата по борба в Сливен
Слънчево време ни очаква в почивния ден
Слънчево време ни очаква в почивния ден