НОВИНИ

Съюзът на юристите на Австралия съзря „духа на Оруел“ в решението за Ноле

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 16.01.2022
12921
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Австралийският съюз на юристите взе отношение по случая с Новак Джокович, който вече повече от 10 дни вълнува хора от целия свят. Те се възмущават заради мотивите за решението на министъра на имиграциите за депортиране на сърбина, въпреки че преди това съдът се произнесе по отношение на отнетата му виза на летището в Мелбърн.

„Един от най-опасните аспекти по случая Джокович е готовността на федералното правителство да счита някого за заплаха за обществения ред просто въз основа на неговите идеи за това какви може да са възгледите на този човек. Това е в духа на Оруел и е много обезпокоително за общество, което иска да се придържа към свободата на словото и свободата на мисълта“, заяви говорителят на профсъюза на юристите в Австралия Грег Барнс.

Ден преди това съюзът излезе с изявление, в което също обвини федералните власти, че взимат решения по политически причини.

Адвокатите на сръбската тенис звезда заявиха, че министърът на имиграцията Алекс Хоук е декларирал, че техният клиент поддържа добре познати възгледи против ваксинацията.

Въпреки че Джокович отказва да коментира, неговите адвокати споделиха пред съда, че публичното му изявление срещу имунизацията датира отпреди почти две години, от април 2020 г., преди първите ваксини срещу COVID-19 да бъдат налични.

Над 90% от възрастните австралийци са ваксинирани с две дози, но правителството твърди, че влиянието на тенисиста може да попречи на жителите да си сложат бустерни дози.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4389 нови случаи на коронавирус у нас, 16% от пробите са положителни
4389 нови случаи на коронавирус у нас, 16% от пробите са положителни
Георги Иванов записа най-бързата победа на шампионата по борба в Сливен
Георги Иванов записа най-бързата победа на шампионата по борба в Сливен