НОВИНИ

Джо Байдън разговаря с президента и премиера на Финландия

джо байдън разговаря президента премиера финландия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 13.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Украинската контраофанзива да доведе до преговори с Русия - това очаква американският президент Джо Байдън. Според него Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна. Той направи изказването във Финландия - най-новата членка на Алианса.

Джо Байдън изрази надежда, че напредъкът на Украйна на фронта ще бъде толкова значителен, че ще принуди Русия да седне на масата за преговори.

"Путин има истински проблем - как продължава нататък, какво прави... той може да прекрати войната утре, просто може да каже - излизам! Но какво споразумение ще бъде постигнато в крайна сметка зависи от него и от това, което реши да направи. Но няма никакъв шанс да спечели войната в Украйна. Той вече загуби тази война", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Съюзниците от НАТО никога не са били по единни - и в позицията си, и в подкрепата си за Украйна. Въпросът не е дали, а кога, това каза Байдън по повод членството на Киев в Алианса.

"Никой не може да се присъедини към НАТО, когато държава-членка е атакувана, защото това гарантира, че сме във война, че сме в трета световна война. Така, че не става въпрос дали трябва или не трябва да се присъединят, а става дума за това КОГА могат И ще се присъединят към НАТО", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Сигурност, климат и технологии бяха сред основните акценти на Байдън с лидерите на Финландия, Дания, Норвегия, Швеция и Исландия. Хелзинки официално е член на НАТО от началото на април - малко повече от година след началото на войната в Украйна, и е държавата от пакта с най-дълга граница с Русия - над 1 300 км. В отговор на въпрос дали това е заплаха за сигурността на страната, финландският президент отговори:

"В момента ситуацията е доста спокойна и се надяваме да остане така. Искам само да ви кажа, че финландците сега се чувстват повече в безопасност. 80% от населението подкрепя членството в НАТО и над 80 на сто казват, че са готови да защитаваме и нашите съюзници", каза Саули Ниинистьо - президент на Финландия.

Задачата на разговорите в Хелзинки беше и да се покаже, че НАТО отдава все по-голямо значение на Балтийско море, като по този начин затруднява жизненоважен търговски маршрут за Владимир Путин и руския военноморски флот, на място, което Москва възприема като свой заден двор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 6 мигранти, скрити в камион до "Дунав мост" при Русе
Заловиха 6 мигранти, скрити в камион до "Дунав мост" при Русе
Плажен волейбол в Русе
Плажен волейбол в Русе