НОВИНИ

Джордж Ръсел се възползва от инцидент между Макс Верстапен и Ландо Норис и спечели Гран при на Австрия

Първи успех за британецът от есента на 2022 г.

Мерцедес Джордж Ръсел
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:46, 30.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Джордж Ръсел (Великобритания, Мерцедес) се възползва от катастрофа между Макс Верстапен (Нидерлания, Ред Бул) и Ландо Норис (Великобритания, Макларън), за да стигне до първото място в Гран при на Австрия от Формула 1 и първа победа за годината.

Верстапен поведе от старта и запази позицията си в завой №1, а Джордж Ръсел и Ландо Норис се изравниха в завой №2. Пилотът на Макларън все пак запази място след атаката на Ръсъл, след като вчера бе втори и в квалификацията.

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) пък направи кошмарно начало и загуби част от предното крило на болида си при контакт с Оскар Пиастри, което доведе до поредица спирания в бокса. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) пък застана зад Норис и Ръсел, преследвайки класиране на подиума. Той дори изпревари съотборника си, който обаче атакува с DRS в завой №3 и си върна позицията.

Верстапен пък постепенно отвори преднина от над 2 секунди срещу Норис, а в задни позиции се получи инцидент между Хамилтън и Карлос Сайнс (Испания, Ферари), след който състезателят на италианския конструктор успя да направи изпреварване за четвъртото място.

Верстапен бе поставен под разследване след първия си пит-стоп, след като маршалите го заподозряха в опасна маневра, а Хамилтън бе наказан с пет секунди заради инцидент на пистата. В същото време нидерландският пилот на Ред Бул започна да изпитва проблеми с гумите, които според самия него "се усещат много зле". Истинският проблем обаче назря в 64-та обиколка, когато той направи контакт с Норис в завой №3 и двамата лидери спукаха гуми - задна дясна за британеца и задна лява за Верстапен. Това предизвика влизане в бокса и Джордж Ръсел поведе изненадващо в Гран при на Австрия.

Инцидентът бе разследван бързо от маршалите и Норис получи наказание от пет секунди, а Верстапен - 10. Това смъкна световния шампион на пето място, докато при Норис проблемът бе по-сериозен и той отпадна.

Това даде на Ръсел възможност да запише първата си победа от есента на 2022 г. насам и британецът не се провали. Той завърши с 1.906 секунди пред Оскар Пиастри (Австралия, Макларън) и с 4.533 пред Сайнс, а Хамилтън стигна едва до четвъртото място пред Верстапен.

Световният шампион завърши с гуми с мека смес и записа най-бърза обиколка, което добави една точка към десетте му от Австрия. Той вече има 238 пункта и така увеличи преднината си на върха, тъй като преследвачите Норис и Льоклер не попаднаха в топ 10.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност за шофьорите: Старият тунел "Железница" край Симитли е без осветление и маркировка
Опасност за шофьорите: Старият тунел "Железница" край Симитли е без осветление и маркировка
Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство, заяви Румен Радев
Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство, заяви Румен Радев