НОВИНИ

Как Европа и светът се борят с пандемията COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:35, 19.03.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Общество

Италия днес вероятно ще надмине броя на жертвите в Китай, който досега е 3 245. Рим, Париж ще удължат извънредните мерки. Австрия въведе граничен контрол с Германия и поставя под карантира всички пристигнали по въздух. Случаите в страната надхвърлиха 2 000.

Германия съобщава за 11 000. Европейските лидери избягват да се ангажират с краен срок за рестрикциите.

Вирусът застигна и принцът на Монако Албер, но състоянието му не предизвиква тревога.

Вирусът застигна и главният преговарящ на Евросъюза по Брекзит Мишел Барние, който е дал положителен тест, съобщи самият той в Туитър. Дипломатът уточни, че е добре и изпълнява съответните предписания заедно с екипа си.

Дори и след края на мерките срещу коронавируса, няма да можем да се върнем веднага към нормален живот, заяви италианският премиер Джузепе Конте. Италианските власти обмислят пълна забрана на развлечения на открито като разходки и каране на колело без неотложна неоходимост. На бойна нога сме, заяви лекар от Бергамо.

Стефано Фаджиоли - лекар: Имам две послания. Първото е към възрастните. - Моля ви, стойте си у дома! Второто е към всеки, които иска да ни помогне. Отчаяно се нуждаем от лекари и сестри и от средства за защита.

Франция, както Италия отваря специализирани центрове за изолация на бездомници с положителен тест, но без нужда от болнично лечение.

Германската армия се подготвя да се включи в справянето с кризата, включително с резервисти, ако цивилните служби се окажат претоварени. Страната ще трансформира в болници хотели и големи зали. Заявлението на канцлера Меркер, че Германия е пред най-голямото предизвикателство след втората световна война, се тълкува като последно предупреждение за дисциплина преди задължителни мерки.

Малко баварско градче със седем хиляди жители стана първото населено място, поставено под карантина с вечерен час, глоби и затвор до две години за нарушителите.

Ерика Зайц - жителка на Митертейх: Нищо не можем да направим, освен да следваме регулациите - мийте си ръцете!

Испания отчита вече 770 починали и над 17 000 заразени.

12 европейски страни въведоха граничен контрол, Евросъюзът затвори външните граници и е против затварянето на вътрешните, като се опитва да подържа движението на стоки.

Черна гора съобщи за първи двама заразени.

Русия вече има първа жертва.

Австралия и Нова Зеландия затвориха границите си за чужденци.

Азия е изправена пред втора вълна на пандемията, заради зараза, внесена отвън.

Китай не регистрира нови заразени за първи път от началото на кризата, но има 34 случая на наскоро завърнали се в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ прилага пакет от мерки във връзка с пандемията COVID-19
БНБ прилага пакет от мерки във връзка с пандемията COVID-19
Проф. Тодор Кантарджиев: Пазете възрастните хора
Проф. Тодор Кантарджиев: Пазете възрастните хора