НОВИНИ

Как тестват учениците за COVID-19 по света?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:11, 25.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

В много държави тестването на ученици беше въведено още в началото на учебната година. Най-срещаната практика е изследванията да се правят два пъти седмично в домашни условия. Ето кои са най-предпочитаните варианти за организиране на изследвания за COVID-19 в училищата.

С дезинфекция и така наречения "Нинджа COVID-19" сертификат децата в Австрия влизат в училище. Върху удостоверението им трябва три пъти седмично да поставят стикери от изследванията. Два от тестовете са бързи антигенни и се правят в училище.

Учениците се тестват сами, под контрола на преподавател. Ако някое дете се окаже с положителен резултат, целият клас веднага се поставя под карантина. PCR тестът е със слюнка и се прави в домашни условия. Родителите вземат тестовете безплатно от аптеките.

"Доволни сме, че съществува този сертификат. Практично е за децата. Много по-трудно би било, ако трябваше да представят индивидуално сертификати", заяви Маркус Крайнц, директор на училище.

С удостоверенията децата могат да посещават заведения и дейности на закрито.

Гърция избра модела - тестване на всички ученици безплатно, два пъти седмично, в домашни условия. Ако резултатът е положителен се прави повторен тест в лаборатория. Данните се вписват в специална платформа, като достоверността на информацията се гарантира от родителя.

И в Англия тестването на учениците е два пъти седмично.

Израел също заложи на практиката да се раздават бързи тестове на учениците и с тях те да бъдат изследвани вкъщи два пъти в седмицата.

В Белгия, както и в много други държави в Европа, най-популярна остава мярката в училищата да се организира масово тестване на учениците за COVID-19 при висок процент на заразени деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец обърна Ботев Пд за деветата си победа
Лудогорец обърна Ботев Пд за деветата си победа
Защо преболедувалите COVID-19 получават сертификат с валидност 6 месеца, въпреки че важи за година?
Защо преболедувалите COVID-19 получават сертификат с валидност 6 месеца, въпреки че важи за година?