Какви подаръци си размениха Байдън и Путин?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:43, 17.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
САЩ
какви подаръци размениха байдън путин
Слушай новината

Срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева вече е в историята. Коментарите за нея обаче ще продължат. По традиция, при подобни събития е прието да се разменят подаръци. По данни на Белия дом Джо Байдън е подарил на руския си колега поръчкови авиаторски слънчеви очила и кристална фигура на американски бизон.

От нашите пратеници: Срещата между Путин и Байдън премина без конфронтация

И в двата предмета - очаквано, има много символика. Байдън е страстен почитател на подобен тип очила. А тези за Путин са произведени от фирмата, която снабдява с тях американските военни и съюзниците от НАТО.

Американският бизон е националният бозайник на САЩ от 2016 година, след указ подписан от президента Барак Обама. Той символизира силата, единството и устойчивостта. Фигурата е разположена върху постамент от черешово дърво - препратка към президента Джордж Вашингтон. Върху статуетката има и малка гравирана плочка, която да напомня за мястото и датата на срещата между Байдън и Путин.

Срещата Байдън-Путин в снимки

Руският президент е подарил на колегата си комплект за писане, изпълнен в традиционния руски стил "хохлома". Името на сувенира е "Москва". А занаятът всъщност е особеният вид изрисуване на вещи - лъжици, сувенири, кутии, мебели.

Появил се е през XVII век, в село Хохлома. Рисува се върху черен фон с червено, жълто, оранжево и задължително златисто. Най-характерните елементи са плодовете на офиката и горските ягоди, детайлно се рисуват листа и преплетени клони и по-рядко зверове и птици.

ПОВЕЧЕ ЗА КЛЮЧОВАТА СРЕЩА БАЙДЪН - ПУТИН ВИЖТЕ ТУК ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
19-годишна ограби възрастна жена, след като ѝ предложила "магия за здраве"
19-годишна ограби възрастна жена, след като ѝ предложила "магия за здраве"
Задържаха мъжа, ограбил банка в Дупница
Задържаха мъжа, ограбил банка в Дупница