НОВИНИ

Какви са приоритетите на чешкото председателство? Специално интервю с посланика на Чехия у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 22.06.2022
Чете се за: 10:47 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 юли Чешката Република поема ротационното председателство на Съвета на Европа. По тази тема пред "Светът и ние" интервю даде чешкият посланик у нас Лукаш Кауцки.

Г-н посланик, Чешката Република поема председателството на Съвета на ЕС в труден за Европа момент с множество предизвикателства. Бихте ли очертал какви ще бъдат приоритетите на страната ви, така както ги видяха и нейните ръководители?

Лукаш Кауцки: Що се касае до приоритетите на чешкото председателство, позволете ми да ги разделя на две части - първата са т. нар. вътрешни приоритети, които се отнасят до самия Европейски съюз, а втората - външните приоритети, които включват целия свят. В частта с вътрешните приоритети бихме искали да се съсредоточим върху особено актуалната тема за енергийната сигурност, която е свързана не само с диверсификация на енергийните източници и преход към нисковъглеродни източници, но и с това как за в бъдеще да се предпазваме от ситуацията, в която се намира ЕС в момента. С този въпрос е свързана и темата за киберсигурността, по-голямата устойчивост на ЕС към всякакви външни кибератаки, превенция и борба срещу дезинформацията и т. нар. „реч на омразата". От обща гледна точка става въпрос и за сигурност - засилване на собствените отбранителни възможности на ЕС, по-голяма взаимосвързаност между отделните армии на държавите-членки или за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО и по-специално с ключовия ни партньор САЩ. Говорейки за преход към нисковъглеродни източници трябва да споменем, че това е цялостна промяна на енергийната концепция и стратегия на ЕС, т.е. засилване на т.нар. „зелена енергия" от соларни или вятърни източници, а в нашия случай и по-голям акцент върху ядрената енергетика, където Чешката република и България имат много общо заедно с Франция. И не на последно място акцент има и върху подкрепа на гражданското общество с особено отношение върху политиките за човешки права и свобода на медиите.

Европейската Комисия препоръча Украйна и Молдова да получат статус на кандидати за присъединяване в ЕС. Сред страните-членки няма пълно единомислие по тази тема. Какво е виждането на страната-председател?

Лукаш Кауцки: Със сигурност Украйна ще играе съществена роля в рамките на чешкото председателство, все пак става въпрос за безпрецедентна ситуация, която в Европа няма аналог през последните десетилетия. Украйна ще окаже голямо влияние върху политиката на ЕС през следващите години. Нашата цел е Украйна да бъде стабилна държава и войната да приключи възможно най-скоро така, че да може да се започне с възстановяването ѝ. За нас това е особен приоритет и затова през есента в Чехия ще се състои среща на високо равнище относно Украйна като стабилизацията на Украйна е изключително важна за укрепването на цяла Европа.

Вашият премиер призова за среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна и прилагане на нов „План Маршал" като постави условие за наличието на мир. Кажете ни повече по тази тема?

Лукаш Кауцки: В днешния свят много голяма роля имат успешните примери от миналото. Знаем, че планът Маршал, който влиза в сила след края на Втората Световна война, в която участват повечето западноевропейски страни, е приложен по решение на тогавашния държавен секретар Маршал. Инициативата помага на Западна Европа да даде нов старт на икономиката си и да се опомни от войната. Бихме се радвали да приложим същия модел и за Украйна, т.е. план, който да й помогне отново да си стъпи на краката и да забрави колкото се може по-скоро ужаса от войната.

Как страната ви ще процедира по нерешените все още въпроси за разширяването на ЕС към Западните Балкани - Албания и РСМ. Албания вероятно ще поиска отделяне на нейния преговорен процес.

Лукаш Кауцки: Тази тема се отнася към външните приоритети. Към тях в дългосрочен план спадат Западните балкани, Източното партньорство, Украйна и ако погледнем малко по-надалеч бих добавил и стабилизацията в региона на Субсахарска Африка и Сахел наред с Индо-Тихоокеанското пространство, което има много особено значение за интересите на Европейския съюз по целия свят. Що касае въпроса за Република Северна Македония и Албания към настоящия момент не мога да си представя, че процесът по предприсъединителните преговори ще продължи по-дълго, отколкото е необходимо. Твърдо вярвам, че в крайна сметка ще успеем да достигнем приемливи споразумения, както за България от една страна, така и за Македония от друга. Френското председателство свърши изключително много работа по тази тема. Наясно сме, че толкова важен въпрос не може да бъде обсъден в последния момент от българското правителство или парламент, но вярвам, че веднага щом ситуацията в България и Северна Македония се стабилизира, ще можем да се върнем към тази тема и в рамките на чешкото председателство да стигнем до успешен край.

Общата Европейска отбрана е гореща тема по време на нестабилност и конфликти. Как Чешката Република ще работи по тази тема?

Лукаш Кауцки: От една страна ние много добре разбираме френската инициатива на президента Макрон, който призова за отделна отбранителна рамка на ЕС и създаване на единни отбранителни сили, от друга страна бихме искали да продължим тази тема като я свържем с цялостната стратегия на НАТО като тук основно ще си сътрудничим със САЩ като основен партньор по отношение на сигурността. Всички тези политики са част от т.нар. „стратегически компас", който бе одобрен на ниво лидери на ЕС през март и който включва всички приоритети и посоки, към които ЕС трябва да се стреми за в бъдеще.

В момента върви процеси на диверсификация на енергийните източници в страните членки в името на енергийната сигурност. Как тази тема ще намери място сред приоритетите ви?

Лукаш Кауцки: Диверсификацията, разбира се, е част от нашите приоритети, но на нея трябва да се гледа през призмата на отделните национални особености. И в Чешката република, подобно на България, по-голямата част от енергията идва от ядрени централи като нямаме възможност да произвеждаме толкова ел. енергия било от соларни панели или пък от вятърни електрогенератори или водни централи, т.е. всяка страна има своите специфики като за нас източник на „зелена енергия" е и ядрената и ще продължим да настояваме по този въпрос, защото не можем да си представим, че бихме спрели от експлоатация нашите две електроцентрали, тъй като това ще бъде катастрофа за Чешката република. Разчитаме, че ще включваме и все повече възобновяеми енергийни източници. Важно е да се има предвид, че всяка страна има различни географски условия и възможности и бихме искали да акцентираме именно върху това, за да се стигне до взаимно приемлив компромис.

Според едно изследване на Евробарометър България и Чехия /наред със следващия ротационен председател Швеция/са сред най-скептичните за приемането на еврото. По какво още си приличат нашите две страни? Какъв потенциал в отношенията ни виждате вие като посланик?

Лукаш Кауцки: Имам чувството, че по отношение на Брюксел и по-дълбоката интеграция нашите две страни се ръководят от историческия си опит. И Чехия, и България преди Първата световна война са били части от по-големи наднационални формации - Османската империя за България и Хабсбургската монархия за Чехия - и по тази причина сме скептични към всичко, които идва отвъд държавите ни - за Чехия преди това е било от Виена, а сега е от Брюксел. Според мен пред политиците стои голямата задача да събудят повече доверие у гражданите относно Европа и европейските институции, като акцентират върху ползите, върху това, че членството в ЕС е позитив. Скептицизмът възниква от това, че гражданите не могат да се идентифицират с ЕС, защото не знаят за всичките предимства, които има носи той, и какви са положителните му страни. Нашите държави могат да си обменят много опит от миналото, от болезнения процес на прехода, но и по отношение на работния пазар. И в Чехия, и в България има квалифицирани и добри кадри, произвеждат се интересни продукти, с които можем да се допълваме взаимно. Мисля, че това е много добра тема и за нашето председателство, а именно как да се възползваме от тези възможности и да ги задълбочаваме и занапред.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сабльорките завършиха 11 на Европейското по фехтовка отборно
Сабльорките завършиха 11 на Европейското по фехтовка отборно
Независими депутати: Няма проблем всеки един от нас да застане на детектор на лъжата
Независими депутати: Няма проблем всеки един от нас да застане на детектор на лъжата