НОВИНИ

Камара "Пътища": Регионалният министър демонстративно неглижира бранша

камара пътища регионалният министър комитова неглижира бранша
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 04.10.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В последните дни сме свидетели как министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова демонстративно неглижира бранша, като се опитва да омаловажи важността му, твърдейки, че в България има над 21 000 строителни фирми, а пътно-строителните били около 28 - 30. Това се казва в официално обръщение на Българска браншова камара "Пътища", изпратено до медиите.

ББКП е обединител на фирмите в сектора, в организацията членуват 83 компании, които се занимават изцяло с пътно строителство. В Централният професионален регистър, в който са включени всички легитимно изпълняващи дейност фирми, бройката на компаниите от всички сегменти на строителството е 6385. Всички други попадащи в статистиката, са регистрирани и с такава дейност, но това не ги прави автоматично строители. За да изпълнява дейност всяка фирма трябва да бъде регистрирана в Централния професионален регистър, уточняват от Камарата.

Политическото говорене и опитите за очерняне на пътно-строителния бранш рискуват хляба на хиляди съвестни граждани на Република България, се казва в позицията.

От организацията напомнят още, че вече втори месец очакват предложение за решение на създалата се ситуация. В четвъртък е изпратено ново писмо с искане за среща с министър председателя. Все още отговор няма.

Ние от Българска браншова камара "Пътища" сме силно обезпокоени за предстоящия зимен сезон. В публичното пространство се обявяват дати и обещания, че ще бъдат осигурени средства. Но такива все още не са предоставени на фирмите. Това поведение е необяснимо, особено в светлината на заслужаващите адмирации изявления на НАП, че бюджетът е в отлично "здраве" и се събират рекордни приходи.

Продължава да не се извършва никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние, настояват от Камарата и допълват:

УС на ББК "Пътища" има своите справедливи искания, които представи на два мирни протеста. Вярваме, че диалогът между бранша и държавните институции ще доведе до резултат в рамките на следващите дни. Независимо от нуждата от спешни мерки УС на ББК "Пътища" призовава своите членове да изчакат адекватната реакция на правителството, но заявява ясно, че има пълна готовност за провеждането на ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА 08.10.2021 г. от 16.00 до 17.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 с изявление срещу съдийството от мача с Ботев (Пловдив)
ЦСКА 1948 с изявление срещу съдийството от мача с Ботев (Пловдив)
Виктория Томова загуби едно място в световната ранглиста
Виктория Томова загуби едно място в световната ранглиста