НОВИНИ

Канада изпраща военни подкрепления за справяне с пожарите

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:21, 03.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Канадското правителство изпраща военни подкрепления в провинция Британска Колумбия, където рекордните горещини бяха последвани от горски пожари. Екстремните атмосферни условия създадоха огнен цикъл, подхранван от десетки хиляди мълнии. Властите очакват тежко лято. Премиерът Джъстин Трюдо свърза това с климатичните промени.

Впечатляваща картина, заснета над Британска Колумбия, показва буреносни облаци, наричани пирокумулонимбус. Те се образуват в атмосферата при интензивни горски пожари и генерират мълнии, които разпалват нови пожари.

Хиляди са евакуирани заради пожари в Канада

Сега мълниите са десетократно повече от същия период на миналата година. В провинцията бушуват над 150 пожара. Евакуирани са над хиляда души. С решение на федералното правителство в Едмънтън се създава оперативен център и се изпращат военни в помощ на местните власти. Канадският премиер свърза бедствията с една световна тема.

"Би трябвало да разсъждаваме върху факта, че екстремните климатични явления стават по-чести и съществена роля за това играят промените в климата. Трябва да продължим да намаляваме вредните емисии и да наложим цена на замърсяването", заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

За една седмица в Британска Колумбия са регистрирани 719 смъртни случая - три пъти повече от нормалното. Здравните власти свързват това с историческите горещини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затяга мерките от 15 юли - вижте какви са ограниченията
Гърция затяга мерките от 15 юли - вижте какви са ограниченията
Трети църногорски събор в сърцето на Граово
Трети църногорски събор в сърцето на Граово